Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Προεόρτια» χερσαίας επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη

«Προεόρτια» χερσαίας επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη

Είκοσι έως 50 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της σουνιτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία αναπτύχθηκαν στο νότιο λιμάνι του Άντεν στο πλαίσιο «αναγνωριστικής αποστολής» και έλαβαν θέσεις δίπλα στις δυνάμεις που μάχονται τους σιίτες Χούτι στην στρατηγικής σημασίας πόλη. Η Σαουδική Αραβία διέψευσε δημοσιεύματα για έναρξη ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στην Υεμένη, εντούτοις αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσία ειδικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, η Human Rights Watch καταγγέλλει τη χρήση βομβών διασποράς από τον αραβικό συνασπισμό.

Είκοσι έως 50 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της σουνιτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία αναπτύχθηκαν στο νότιο λιμάνι του Άντεν στο πλαίσιο «αναγνωριστικής αποστολής» και έλαβαν θέσεις δίπλα στις δυνάμεις που μάχονται τους σιίτες Χούτι στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία διέψευσε δημοσιεύματα για έναρξη ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στην Υεμένη, εντούτοις αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσία ειδικών δυνάμεων.

Ο σκοπός της ανάπτυξης ανδρών των ειδικών δυνάμεων δεν ήταν άμεσα σαφής. Ωστόσο, αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση όταν θα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Χούτι και των συμμάχων τους.

Εκπρόσωπος της «Νότιας Λαϊκής Αντίστασης», πολιτοφυλακής που πολεμά τους Χούτι, δήλωσε την Κυριακή ότι περίπου 40 με 50 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων από τις αραβικές χώρες που μετέχουν στο συνασπισμό έφθασαν στο Άντεν και αναπτύχθηκαν μαζί με τους τοπικούς μαχητές κατά των Χούτι.

Η σουνιτική συμμαχία αρνήθηκε ότι ξεκίνησε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στην πόλη Άντεν της Υεμένης, με εκπρόσωπό της να διαψεύδει σχετικό δημοσίευμα της υεμενίτικης εφημερίδας al-Ghad. Ωστόσο, εκ μέρους του συνασπισμού δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για την ανάπτυξη ανδρών των ειδικών δυνάμεων.

Αξιωματούχοι του στρατού της Υεμένης και αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους μπόρεσε να έλθει σε επικοινωνία το Reuters δήλωσαν ανωνύμως (οι μεν διότι δεν είχαν εξουσιοδότηση, οι δε υπό το φόβο αντιποίνων) ότι οι στρατιώτες έφθασαν σε κεντρική περιοχή ανάμεσα στη γειτονιά αλ-Μανσούρα του Άντεν και του αεροδρομίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μαχητικά ελικόπτερα πετούσαν την ώρα της άφιξης των δυνάμεων.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ των αραβικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι ή των συμμάχων τους -στρατιωτών που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Εδώ και εβδομάδες σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των Χούτι και δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας λιμανιού του Άντεν.

Ο Χάντι διέφυγε στη Σαουηδική Αραβία τον Μάρτιο από το Άντεν, όπου είχε βρει καταφύγιο αφότου οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, τον Σεπτέμβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024