Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Στην επόμενη γενιά περνά η διαδοχή του θρόνου

Σαουδική Αραβία: Στην επόμενη γενιά περνά η διαδοχή του θρόνου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σαουδική Αραβία δεν θα έχει διάδοχο γιο του ιδρυτή της χώρας: Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε την αντικατάσταση του πρώτου διαδόχου με τον δικό του ανιψιό, Μουχάμαντ μπιν Ναγέφ. Ο Μουχάμαντ παραμένει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, διατηρώντας την ηγεσία της αστυνομίας και των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Ο γιος του βασιλιά ορίστηκε δεύτερος διάδοχος, ενώ άλλαξε και ο υπουργός Εξωτερικών -συνολικά, οι αλλαγές φέρνουν στο προσκήνιο την επόμενη πριγκιπική γενιά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σαουδική Αραβία δεν θα έχει διάδοχο γιο του ιδρυτή της χώρας: Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε την αντικατάσταση του πρώτου διαδόχου με τον δικό του ανιψιό, Μουχάμαντ μπιν Ναγέφ.

Ο Μουχάμαντ παραμένει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, διατηρώντας την ηγεσία της αστυνομίας και των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Ο γιος του βασιλιά ορίστηκε δεύτερος διάδοχος, ενώ άλλαξε και ο υπουργός Εξωτερικών -συνολικά, οι αλλαγές φέρνουν στο προσκήνιο την επόμενη πριγκιπική γενιά.

Με βασιλικό διάταγμα, ο νέος βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε, όπως αναφέρεται, να «ικανοποιήσει το αίτημα» του μέχρι τώρα πρώτου διαδόχου, του αδελφού του Μουκρίν μπιν Αμπντουλαζίζ, και να τον απομακρύνει από τη θέση.

Όρισε έτσι πρώτο διάδοχο τον 55χρονο Μουχάμαντ μπιν Ναγέφ. Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών, γιο του αδελφού του βασιλιά, ο οποίος και γίνεται έτσι ο πρώτος εγγονός του ιδρυτή της χώρας, του Αμπντουλαζίζ αλ Σαούδ, που παίρνει σειρά για το θρόνο.

Δεύτερος διάδοχος ορίστηκε ο γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είναι ο νυν υπουργός Αμύνης (ο νεότερος στον κόσμο, με ηλικία κοντά στα 30).

Τέλος, απομακρύνθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ο 75χρονος Σαούντ αλ-Φαϊζάλ. Μετά από δεκαετίες στη θέση, αντιμετώπιζε όλο και σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Τον διαδέχεται ο Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, μέχρι πρότινος πρέσβης στις ΗΠΑ.

Στη Σαουδική Αραβία, το σύστημα διαδοχής διαφέρει σημαντικά από ό,τι στις «συνήθεις» μοναρχίες: Η εξουσία δεν μεταβιβάζεται στους απογόνους, αλλά η γραμμή διαδοχής ακολουθείται στους γιους του ιδρυτή της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία εξάλλου είναι η μοναδική χώρα που έχει ονοματεπώνυμο, και το οικογενειακό δέντρο που ξεκινά από τον «πατριάρχη» ήταν μέχρι πρότινος ο χάρτης του πολιτεύματος:


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024