Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμερον: Μόνο εγώ μπορώ να σώσω το Ηνωμένο Βασίλειο

Κάμερον: Μόνο εγώ μπορώ να σώσω το Ηνωμένο Βασίλειο

Σε απόσταση αναπνοής από την πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες, ο Ντέιβιντ Κάμερον παλεύει για την αυτοδυναμία δηλώνοντας ότι έχει «δέκα ημέρες για να σώσει το Ηνωμένο Βασίλειο» από τo Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), το οποίο κατά τον ίδιο θα σπείρει χάος εάν αναδειχθεί σε ρυθμιστή της κάλπης της 7ης Μαΐου. Οι Εργατικοί έχουν αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μετεκλογικής συμφωνίας ή συνασπισμού με τους Σκωτσέζους εθνικιστές.

Σε απόσταση αναπνοής από την πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες, ο Ντέιβιντ Κάμερον παλεύει για την αυτοδυναμία δηλώνοντας ότι έχει «δέκα ημέρες για να σώσει το Ηνωμένο Βασίλειο» από τo Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), το οποίο κατά τον ίδιο θα σπείρει χάος εάν αναδειχθεί σε ρυθμιστή της κάλπης της 7ης Μαΐου.

Εργατικοί και Τόρις βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις και η χώρα οδεύει στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας -το οποίο ανέβηκε σε δημοτικότητα αφότου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου- αναμένεται να «εξουδετερώσει» τους Εργατικούς στη Σκωτία και θέλει να συνεργαστεί μαζί τους για να εμποδίσει τους Συντηρητικούς να επιστρέψουν στην εξουσία.

Σε συνέντευξή του στους Times, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον δεν θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο ή την εδρεύουσα στο Ουεστμίνστερ κυβέρνησή του να πετύχουν.

«Θέλει ό,τι καλύτερο για τη Σκωτία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ας πάει να κρεμαστεί, γιατί δεν θέλει να ανήκει σε αυτό, δεν θέλει την επιτυχία του» υπογράμμισε να προσθέσει ότι εάν οι Τόρις δεν εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία θα το θεωρήσει αποτυχία.

«Προφανώς δεν είναι επιτυχία το να μην εκλεγούμε με πλειοψηφία. Είναι καθήκον μου να αφιερώσω τις επόμενες δέκα ημέρες για τη νίκη με απόλυτη πλειοψηφία. Δέκα ημέρες για να σώσω το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε.

Το SNP, το οποίο επιθυμεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας, υποστηρίζει ότι οι βρετανικοί θεσμοί αποτυγχάνουν και ότι θα εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να φέρει μία «προοδευτική αλλαγή» στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που βρεθεί σε θέση επιρροής.

Ο Αμερικανός στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος έχει προβλέψει επιτυχώς το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες, αλλά οι Εργατικοί από κοινού με το SNP θα συγκεντρώνουν περισσότερες, αποτέλεσμα το οποίο χαρακτήρισε «υπερβολικά χαοτικό».

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Έντ Μίλιμπαντ έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο να συνάψει οποιαδήποτε ανεπίσημη συμφωνία με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας σε περίπτωση που το κόμμα του δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ερωτηθείς το Σαββατοκύριακο από το BBC σχετικά με το ενδεχόμενο οι Εργατικοί να διαπραγματευτούν με τους με τους εθνικιστές της Σκωτίας μετά τις εκλογές, ο Έντ Μίλιμπαντ απάντησε: «Δεν ενδιαφέρομαι για καμία συμφωνία, όχι. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σχετικά με αυτό. Όχι σε συνασπισμό, όχι σε συμφωνίες. Δεν θα συνάψω συμφωνίες με το εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας».

Νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη εμφανίζει τους Τόρις να προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS δίνει 34% στους Συντηρητικούς -επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες από την περασμένη εβδομάδα- και στους Εργατικούς 33% (χάνουν μία μονάδα). Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι στη σημερινή συντηρητική κυβέρνηση, εμφανίζονται να λαμβάνουν 7%, το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα UKIP 15% και οι Πράσινοι 5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024