Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ινδονησία: Στο απόσπασμα οδηγούνται οι ξένοι κατάδικοι παρά την κατακραυγή

Ινδονησία: Στο απόσπασμα οδηγούνται οι ξένοι κατάδικοι παρά την κατακραυγή

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για αναστολή των εκτελέσεων, η Ινδονησία στήνει ως όλα δείχνουν εντός των προσεχών ωρών εκτελεστικό απόσπασμα για τους εννέα ξένους καταδικασθέντες για διακίνηση ναρκωτικών. Οι θανατοποινίτες πέρασαν τις τελευταίες όπως φαίνεται στιγμές με τους συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Ασθενοφόρα που μεταφέρουν φέρετρα έχουν φθάσει ήδη στη φυλακή.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για αναστολή των εκτελέσεων, η Ινδονησία στήνει ως όλα δείχνουν εντός των προσεχών ωρών εκτελεστικό απόσπασμα για τους εννέα ξένους καταδικασθέντες για διακίνηση ναρκωτικών. Οι θανατοποινίτες πέρασαν τις τελευταίες στιγμές με τους συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Οι εννέα καταδικασθέντες -τέσσερις Νιγηριανοί, δύο Αυστραλοί, ένας Ινδονήσιος, ένας Βραζιλιάνος και μία Φιλιππινέζα- αναμένεται να οδηγηθούν όλοι μαζί τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) ενώπιον εκτελεστικού αποσπάσματος. Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η έφεση που έχει υποβάλει Γάλλος υπήκοος.

Η Ινδονησία, η οποία διαθέτει από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για τα ναρκωτικά, αψηφά διαμαρτυρίες, εκκλήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.

Κλαίγοντας οι συγγενείς των Αυστραλών Άντριου Τσαν και Μιουράν Σουκουμαράν πέρασαν το πρωί της Τρίτης τις πύλες των φυλακών υψίστης ασφαλείας της νήσου Νουσακαμπανγκάν στην κεντρική Ιάβα για να περάσουν τις τελευταίες στιγμές με τους καταδίκους.

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τους επετράπη να μείνουν πέντε ώρες μαζί τους. Οι θανατοποινίτες είχαν ενημερωθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας για την επικείμενη εκτέλεσή τους και μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστά κελιά. Ασθενοφόρα που μεταφέρουν φέρετρα έχουν φθάσει ήδη στη φυλακή.

Τα αδέλφια των δύο Αυστραλών απηύθυναν ύστατη έκκληση να μην προχωρήσουν οι εκτελέσεις, με τον Μάικλ Τσαν να περιγράφει το τελευταίο αντίο ως «βασανιστήριο».

«Σήμερα έγινα μάρτυρας σε κάτι που καμία οικογένεια δεν πρέπει να υποστεί. Να μπεις εκεί και να πεις αντίο για τελευταία φορά, είναι βασανιστήριο. Καμία οικογένεια δεν πρέπει να το περάσει αυτό» δήλωσε συντετριμμένος ο Μάικλ Τσαν.

«Θα τον πάρουν απόψε τα μεσάνυχτα και θα τον εκτελέσουν. Ζητώ από την κυβέρνηση να μη τον σκοτώσει. Σας παρακαλώ, μη τον σκοτώσετε απόψε» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ρατζί Σουκουμαράν μετά την τελευταία επίσκεψη που έκανε στον γιο της.

Η πραγματοποίηση των ταυτόχρονων εκτελέσεων έχει καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες εξαιτίας νομικών προσφυγών της τελευταίας στιγμής. Τη Δευτέρα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινδονησίας ενέκρινε αίτημα των δικηγόρων των δύο Αυστραλών θανατοποινιτών, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εκτελέσεις δεν θα καθυστερήσουν περαιτέρω.

Ύστατη έκκληση να μην προχωρήσουν στις εκτελέσεις ως πρώτο βήμα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.

Στη συνέχεια, τονίζει, οι αρχές της Ινδονησίας θα πρέπει να επεξεργασθούν και να εφαρμόσουν μορατόριουμ για την μη εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα μέχρι την πλήρη κατάργησή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024