Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: Παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ζητούν Γερμανία-ΗΠΑ

ΠΓΔΜ: Παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ζητούν Γερμανία-ΗΠΑ

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ ζήτησαν παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που συνταράσσουν το πολιτικό τοπίο.

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ ζήτησαν παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που συνταράσσουν το πολιτικό τοπίο.

Η πρέσβης της Γερμανίας στην ΠΓΔΜ Κριστίνε Αλτχάουζερ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα είναι απαραίτητες παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

«Η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τις σοβαρές κατηγορίες που απορρέουν από τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δημοσιεύσεις υλικού [σ.σ. της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι] κάτι που ενοχλεί τόσο εμένα, όσο και άλλους δυτικούς παρατηρητές της πολιτικής σκηνής στα Σκόπια» δήλωσε η Κριστίνε Αλτχάουζερ σε διάλεξή της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ».

«Σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, οι πολιτικές συνέπειες είναι αναπόφευκτες, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τη φύση των ισχυρισμών αυτών (σ.σ. των κατηγοριών της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης). Για να γίνω σαφής, όπως ο συνάδελφός μου, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν από μερικές ημέρες: πολιτικές συνέπειες σημαίνει παραιτήσεις ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν διαφανείς και αμερόληπτες έρευνες» σημείωσε η πρεσβευτής της Γερμανίας στην ΠΓΔΜ.

Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Τζες Μπέιλι, σε προ ημερών συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, είπε ότι σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ, είναι απαραίτητες ακόμη και παραιτήσεις για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.

«Ως Αμερικανός, μπορώ να πω ότι, εμείς, σε τέτοιες και παρόμοιες κρίσεις είχαμε την ανάγκη να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ερευνών. Είχαμε περιπτώσεις, όπου χρειάστηκαν αλλαγές, ανακατανομή των ρόλων των προσώπων, όπου υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, τιμωρίες, ακόμη και παραιτήσεις. Όχι με σκοπό να διαπιστωθεί η ενοχή κάποιων, αλλά να διαβεβαιωθούν οι πολίτες, ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν με αξιόπιστο τρόπο» σημείωσε.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατηγορεί την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος ξάδελφος του Ν.Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Η αντιπολίτευση, η οποία δεν αναγνωρίζει και το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από την Βουλή, ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Ν.Γκρούεφσκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024