Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μέρντοκ προβλέπει τρίτο κόμμα την... Σκοτία και προσεχώς αυτόνομη

Ο Μέρντοκ προβλέπει τρίτο κόμμα την… Σκοτία και προσεχώς αυτόνομη

Η Σκοτία πιθανόν θα αποκτήσει ευρεία αυτονομία τα επόμενα χρόνια, ενώ το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο, διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, και την υπόλοιπη Βρετανία θα βαθύνει, εκτίμησε την Κυριακή ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ.

Η Σκοτία πιθανόν θα αποκτήσει ευρεία αυτονομία τα επόμενα χρόνια, ενώ το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο, διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, και την υπόλοιπη Βρετανία θα βαθύνει, εκτίμησε την Κυριακή ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο Μέρντοκ, ο όμιλος του οποίου διαθέτει από στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών ως εφημερίδες που διατείνεται ότι κρίνουν εκλογές, επισκέφθηκε τη Σκοτία την παραμονή του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της επαρχίας και επαίνεσε τον πολιτικό διάλογο που προηγήθηκε.

Οι Σκοτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία σε εκείνο το δημοψήφισμα, αλλά το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου και πιθανόν θα γίνει το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στο Ουέστμινστερ.

«Οι Σκοτσέζοι μπορεί να είναι τρελοί ή να μην θέλουν την αυτονομία, αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό»; έγραψε ο 84χρονος Μέρντοκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η αυτονομία της επαρχίας μοιάζει να είναι «αναπόφευκτη τα επόμενα λίγα χρόνια», πρόσθεσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη μοιάζει να είναι δύο χώρες, το Λονδίνο και το υπόλοιπο» πρόσθεσε.

Οι γονείς του πατέρα του Μέρντοκ ήταν Σκοτσέζοι, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα. Ο ίδιος είναι σήμερα ο εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp, του κολοσσιαίου ομίλου στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η εφημερίδα The Wall Street Journal και ο εκδοτικός οίκος HarperCollins.

Η πολιτική επιρροή που ασκεί ο Μέρντοκ στη Βρετανία χαρακτηριζόταν, άλλοτε, θρυλική. Αν και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των ΜΜΕ παραδέχεται ότι το ακόμη νωπό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σπίλωσε τη φήμη του, η επιρροή που συνεχίζει να ασκεί μέσω των εφημερίδων που του ανήκουν στη Βρετανία συνεχίζει να μην είναι ευκαταφρόνητη.

Ο Κάμερον θα δεχτεί πολλά χτυπήματα…

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ προειδοποίησε ακόμη τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι εάν αποτύχει να κερδίσει την πλειοψηφία των 650 εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων, πρέπει να περιμένει ότι θα αμφισβητηθεί στο εσωτερικό των Τόρις.

«Η αποτυχία να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία έναντι του (Γκόρντον) Μπράουν που αντιμετώπιζε κρίση ή του (σημερινού ηγέτη των Εργατικών Εντ) Μίλιμπαντ θα σημάνει ότι ο Κάμερον θα δεχθεί πολλά χτυπήματα. Θα αρχίσουν να μιλούν ανοιχτά μέσα στο κόμμα και στον Τύπο», διεμήνυσε ο Μέρντοκ.

Οι Συντηρητικοί του Κάμερον είχαν αποσπάσει 306 έδρες στις εκλογές του 2010, κερδίζοντας κατά κράτος μεν τον τότε πρωθυπουργό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν αλλά αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργούνται από την αρχή της χρονιάς δείχνουν πως ούτε οι Τόρις, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Εργατικοί του Μίλιμπαντ, είναι σε θέση να κερδίσουν την πλειοψηφία.

Τι προβλέπει ο Μέρντοκ για το εκλογικό αποτέλεσμα; Η εκτίμησή του είναι ότι οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν 294 έδρες, οι Εργατικοί 265, το SNP 48 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 25.
«Οι Σκοτσέζοι πιθανόν θα κρίνουν την ισορροπία», ανέφερε ο Ρούπερτ Μέρντοκ.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της News Corp για να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Μέρντοκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024