Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «πατριώτες μηχανόβιοι του Πούτιν» κάνουν πορεία στο Βερολίνο για τον Β' ΠΠ

Οι «πατριώτες μηχανόβιοι του Πούτιν» κάνουν πορεία στο Βερολίνο για τον Β’ ΠΠ

Διπλωματικό επεισόδιο θέλουν να γίνουν οι ρωσικοί «Λύκοι της Νύχτας», κλαμπ μοτοσυκλετιστών με έντονα εθνικιστική παρουσία (και την προτίμηση του Κρεμλίνου) που επιδιώκουν να κάνουν πορεία από τη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο για την επέτειο της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με φόντο την ουκρανική κρίση και την φερόμενη σχέση τους με φιλορώσους ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία, ήδη η Πολωνία τούς έχει απαγορεύσει την είσοδο και τώρα, ενώ οι μηχανές ξεκίνησαν, το Βερολίνο αρχίζει να ανεβάζει τους τόνους.

Διπλωματικό επεισόδιο θέλουν να γίνουν οι ρωσικοί «Λύκοι της Νύχτας», κλαμπ μοτοσυκλετιστών με έντονα εθνικιστική παρουσία (και την προτίμηση του Κρεμλίνου) που επιδιώκουν να κάνουν πορεία από τη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο για την επέτειο της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με φόντο την ουκρανική κρίση και την φερόμενη σχέση τους με φιλορώσους ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία, ήδη η Πολωνία τούς έχει απαγορεύσει την είσοδο και τώρα, ενώ οι μηχανές ξεκίνησαν, το Βερολίνο αρχίζει να ανεβάζει τους τόνους.

Το Σάββατο, όπως είχαν προαναγγείλει, ομάδα των «Λύκων της Νύχτας» συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Μόσχας και, αφού έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ξεκίνησε το ταξίδι προς δυσμάς. Το ταξίδι υποτίθεται ότι γίνεται στην πορεία του σοβιετικού στρατού που κατέληξε στην πτώση της πρωτεύουσας του τρίτου Ράιχ και τη λήξη του πολέμου.

Στόχος είναι να φτάσουν στο Βερολίνο στις 9 Μαΐου (οπότε και η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης, για την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας που υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου του 1945).

Όμως η κρίση στην Ουκρανία και η επιδείνωση στις σχέσεις με τη Ρωσία έχουν περιπλέξει τα πράγματα. Οι «Λύκοι της Νύχτας» έχουν έντονα εθνικιστική παρουσία, και όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη κοιτάζουν με καχυποψία τη «συνειρμική» διασύνδεση των εορτασμών για τη σοβιετική νίκη επί του ναζισμού με τη σημερινή κρίση.

Το δε συγκεκριμένο πατριωτικό κλαμπ μοτοσυκλετιστών, την ηγεσία του οποία έχει δεχθεί στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν (ο ίδιος μάλιστα είχε κάνει και… βόλτα μαζί τους), έχει ενισχύσει ενεργά το κίνημα «αντι-μαϊντάν» και είχε δώσει το παρών και στη Σεβαστούπολη της προσαρτηθείσας Κριμαίας για τελετές της ένωσης με τη Ρωσία. Μέλη του παρέμειναν για να ενισχύσουν τους φιλορώσους ενόπλους στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, στα σύνορα της οποίας σκοπεύουν να έχουν φτάσει τη Δευτέρα οι «Λύκοι της Νύχτας», έχει χαρακτηρίσει «πρόκληση» την πορεία και προτίθεται να τους εμποδίσει την είσοδο.

«Εάν δεν μας αφήσουν να μπούμε κονβόι, θα μπούμε μεμονωμένοι από διαφορετικά σημεία, θα μπούμε από άλλα σημεία, αλλά σίγουρα δεν θα εγκαταλείψουμε το σχέδιο και θα ολοκληρώσουμε την πορεία μας» είπε στο Ria Novosti το Σάββατο ο αρχηγός των «Λύκων της Νύχτας», Αλεξάντερ Ζαλντοστάνοφ, στη Μόσχα πριν την αναχώρηση.

Οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να διαμηνύουν πως θα είναι αυστηρές και απειλούν επίσης με μπλόκο εισόδου. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εσωτερικών στο Βερολίνο αναφέρουν, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ότι «δεν θεωρούν πως η πορεία συμβάλλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

«Όταν υπάρχει απειλή για τη δημόσια τάξη, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να προχωρήσουμε σε κάθε αναγκαίο μέτρο για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο» ανέφεραν τα γερμανικά υπουργεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024