Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα «καπνίζει» το ηφαίστειο Καλμπούκο, προκαλώντας προβλήματα

Ακόμα «καπνίζει» το ηφαίστειο Καλμπούκο, προκαλώντας προβλήματα

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Καλμπούκο της Χιλής δεν λέει να σταματήσει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλέον προβλήματα και σε γειτονικές χώρες, όπως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Καλμπούκο της Χιλής δεν λέει να σταματήσει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλέον προβλήματα και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στην Αργεντινή όπου ακυρώθηκαν δεκάδες αεροπορικές πτήσεις.
{{{ map }}}
Αν και οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν πρόκειται παρά για μια συγκριτικά «μικρή ανάβλυση ηφαιστειακής τέφρας», δεν κρύβουν το φόβο τους για μια ενδεχόμενη συνέχιση της ηφαιστειακής δραστηριότητας τις επόμενες ώρες.

Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση, για να μιλήσουμε καθαρά, παρακολουθούμε την δραστηριότητα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια νέα έκρηξη, εξήγησε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας γεωλογίας και ορυχείων (Sernageomin) της Χιλής, ο Ροδρίγο Άλβαρες.

Η κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ στη Χιλή, με την περιοχή κοντά στο ηφαίστειο να είναι πλέον έρημη, μετά την απομάκρυνση 4.000 και πλέον κατοίκων σε ακτίνα 21 χλμ. γύρω από τον κρατήρα.

Μάλιστα, οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα «προληπτική απομάκρυνση» άλλων δύο 2.000 κατοίκων σε περιοχές που απειλούνται από την άνοδο του επιπέδου των νερών των ποταμών.

Στην κωμόπολη Λα Ενσενάδα, πολύ κοντά στον κρατήρα, που πλέον έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα καθώς οι περισσότεροι από τους 1.500 κατοίκους της την έχουν εγκαταλείψει, μέλη των υπηρεσιών διάσωσης, με μάσκες στα πρόσωπα, προσπαθούσαν με μηχανήματα να απομακρύνουν το παχύ στρώμα γκρίζας ηφαιστειακής τέφρας που έχει σκεπάσει δρόμους και σπίτια.

Ορισμένοι κάτοικοι, αψηφώντας την απαγόρευση, ανέβαιναν στις ταράτσες, με φτυάρια στα χέρια, για να καθαρίσουν το στρώμα της τέφρας σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο στους πρόποδες του ηφαιστείου, σε υψόμετρο 2.003 μέτρων.

Στην Αργεντινή, η τουριστική πόλη Μπαριλότσε είχε επίσης καλυφθεί από την ηφαιστειακή τέφρα που πέφτει σαν χιόνι, με τις Αρχές να διανέμουν μάσκες και κολλύρια και να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Το νέφος των σωματιδίων που εκτόξευσε το ηφαίστειο εκτάθηκε σε ολόκληρη σχεδόν την κεντρική χώρα, ακόμα και στο Μπουένος Άιρες.

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις προς και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το νέφος των ηφαιστειακών σωματιδίων έχει φθάσει ως την Ουρουγουάη, όπου εντοπίστηκε σε ύψος 6.000 μέτρων, χωρίς πάντως να έχει επηρεάσει την ορατότητα ή τις εμπορικές πτήσεις.

Στη Χιλή εκτιμάται ότι είναι ενεργά περίπου 90 ηφαίστεια. Το Καλμπούκο, στο οποίο η προηγούμενη έκρηξη είχε καταγραφεί το 1961, θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024