Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τολμηρά βήματα μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο υπόσχεται η Κομισιόν

Τολμηρά βήματα μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο υπόσχεται η Κομισιόν

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται τολμηρά βήματα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο που ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες. Εν μέσω φωνών που ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση, η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετανάστευση θα παρουσιαστεί στα μέσα Μαΐου. Στη Ρώμη θα μεταβεί στις 23 Απριλίου ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα κριθούν» λέει ο πρωθυπουργός της Μάλτας, «η Ευρώπη είναι μάρτυρας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο» λέει ο Ρέντσι.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται τολμηρά βήματα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο που ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

Εν μέσω φωνών που ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση, η Κομισιόν εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, τη θλίψη της για τις τραγικές εξελίξεις στη Μεσόγειο, όχι μόνο σήμερα, αλλά επίσης τις τελευταίες ημέρες εβδομάδες.

«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας «συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;» τόνισε ο Ρέντσι.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αναφέρει: «Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πράξεις μας πρέπει επομένως να είναι τολμηρές. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει».

Η Κομισιόν προσθέτει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τα κράτη – μέλη, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Μετανάστευσης, που όπως τονίζει θα υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου από την Κομισιόν.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εμποδίσουμε και άλλη απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και μία συνολική προσέγγιση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλες της πτυχές της» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η πραγματικότητα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ρίζες του» τονίζει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όσο υπάρχει πόλεμος και κακουχίες στη γειτονιά μας, κοντά και μακριά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στις ευρωπαϊκές ακτές. Και όσο οι χώρες προέλευσης και διέλευσης δεν λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν αυτά τα απελπισμένα ταξίδια, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο».

«Γι’ αυτό μεγάλο μέρος της προσέγγισης πάνω στο οποίο εργαζόμαστε σχετίζεται με τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Γι’ αυτό το σκοπό θα πραγματοποιηθεί μία κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών. Είναι κοινή ευθύνη των 28 μελών της ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ και απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση»

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να εργαστούν στενά πάνω στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης.




Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τη δράση για την προστασία των μεταναστών στη Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Έχουμε πάρα πολλές φορές «ποτέ ξανά». Τώρα έχει έρθει η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση τέτοιες τραγωδίες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι.

Αναφερόμενη εμμέσως στην απροθυμία των βορειότερων κρατών να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, αφήνοντας τη σκληρή δουλειά σε χώρες του νότου, όπως η Ιταλία, η Μογκερίνι είπε: «Πρέπει να σώσουμε όλοι μαζί ανθρώπινες ζωές, πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να καταπολεμήσουμε το trafficking ανθρώπων».

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Στις 23 Απριλίου ο Αβραμόπουλος στην Ιταλία

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύκτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από λίγο ο κ. Αβραμόπουλος και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.


Η ευρωπαϊκή συνοριακή επιχείρηση Τρίτων δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς καθημερινά πλοία με εκατοντάδες μετανάστες ξεκινούν από τις ακτές της Αφρικής για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τις νέες αποφάσεις που θεωρείται αναγκαίο να ληφθούν για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρωτοφανής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως μία ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, προκειμένου να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο.

Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αριθμός των πλοίων, να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις στη Μεσόγειο και να ληφθούν μέτρα κατά των λαθρεμπόρων, διότι -όπως είπε- «αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες».

Στο θέμα έχει παρέμβει και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος το Σάββατο κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Ιταλία στην διάσωση και υποδοχή των μεταναστών, ενώ μετά το τραγικό ναυάγιο την Κυριακή ο ποντίφικας έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024