Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζ.Ζούμα υπόσχεται να βάλει τέλος στις ξενοφοβικές επιθέσεις στη Ν.Αφρική

Ο Τζ.Ζούμα υπόσχεται να βάλει τέλος στις ξενοφοβικές επιθέσεις στη Ν.Αφρική

Έπειτα από μια ακόμη νύκτα λεηλασιών στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδονησία και επισκέφθηκε το Σάββατο τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, προκειμένου να τα διαβεβαιώσει ότι οι ξένοι πολίτες έχουν θέση στη χώρα. Ο Τζέικομπ Ζούμα επισκέφθηκε καταυλισμό και αποδοκιμάστηκε. Υποσχέθηκε, πάντως, να βάλει τέλος στις ξενοφοβικές επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα.

Έπειτα από μια ακόμη νύκτα λεηλασιών στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδονησία και επισκέφθηκε το Σάββατο τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, προκειμένου να τα διαβεβαιώσει ότι οι ξένοι πολίτες έχουν θέση στη χώρα. Ο Τζέικομπ Ζούμα υποσχέθηκε να βάλει τέλος στις ξενοφοβικές επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, εξαιτίας των ταραχών, που ξέσπασαν λίγο πριν το Πάσχα των καθολικών στο Ντέρμπαν, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι -15 σύμφωνα με άλλες πηγές- και έχουν εκτοπιστεί άλλοι 5.000.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε χθες, Σάββατο, τον θάνατο ενός ακόμη ξένου πολίτη στη συνοικία Αλεξάντρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου στοιβάζονται 400.000 άνθρωποι και όπου βανδαλίστηκαν καταστήματα που ανήκουν σε αλλοδαπούς. Όμως, αρνήθηκε να συνδέσει τον θάνατο αυτό με τις ταραχές και δεν έδωσε στη δημοσιότητα την εθνικότητα του θύματος.

Σύμφωνα φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, το θύμα μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Την ώρα που αυξάνεται η διπλωματική πίεση ώστε να αποφευχθεί μια αιματοχυσία όπως αυτή του 2008, ο Ζούμα μετέβη σε έναν καταυλισμό όπου ζουν μετανάστες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο Ντέρμπαν.

Παρότι οι αρχές είχαν διανείμει βοήθεια ύψους 5.000 ραντ (383 ευρώ) στους ξένους πολίτες, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες. «Πολύ αργά, πολύ αργά», «Πήγαινε σπίτι σου!», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι μετανάστες.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών», υπογράμμισε ο Ζούμα. «Θα σταματήσουμε τη βία», πρόσθεσε.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης κανείς δεν σας λέει να φύγετε. Δεν είναι όλοι οι Νοτιοαφρικανοί που λένε ότι πρέπει να φύγετε, αλλά μια μικρή μειοψηφία», διαβεβαίωσε. «Όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν σπίτι τους πρέπει να ξέρουν ότι, μόλις σταματήσουμε τη βία, θα είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν», σημείωσε ο Ζούμα.

Επίσης ζήτησε από όλες τις εκκλησίες και τους θρησκευτικούς ηγέτες να οργανώσουν προσευχές την Κυριακή, «για να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας σε όλο τον πληθυσμό».

Ο Ζούμα αναμενόταν να μεταβεί το Σάββατο στην Ινδονησία για την 60ή επέτειο της συνόδου του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών, όμως ακύρωσε το ταξίδι του.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να «ξεκινήσει διάλογο» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Την ώρα που σημειώνονταν λεηλασίες στην Αλεξάντρα την Παρασκευή το βράδυ, το Φόρουμ της Αφρικανικής Διασποράς (ADF) ζητούσε την επέμβαση του στρατού.

Η κυβέρνηση «σκοπεύει να περιμένει μέχρι να έχουν σκοτωθεί πόσοι μετανάστες για να ζητήσει την επέμβαση του στρατού, όπως το 2008;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής, ο Ζαν-Πιερ Λουκάμπα, που κατάγεται από το Κονγκό.

Χθες, Σάββατο, μονάδες της δημοτικής αστυνομίας του Γιοχάνεσμπουργκ και του σώματος αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στις συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής.

Για τα βίαια επεισόδια ευθύνονται κυρίως μικρές ομάδες ταραχοποιών, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία την Παρασκευή συνέλαβε περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Στην Αλεξάντρα, μια φτωχή συνοικία με κακή φήμη βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, πολλά μικρά καταστήματα τα οποία ανήκουν σε αλλοδαπούς παρέμειναν κλειστά το Σάββατο.

Ταραχές ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ και στην Τοκόζα, το Κλίβελαντ και κυρίως το Τζέπεστοουν, όπου κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Αντίθετα, στο Ντέρμπαν επικράτησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ηρεμία.

Την Πέμπτη οι αρχές διοργάνωσαν μια μεγάλη ειρηνική πορεία για να πουν «όχι» στην ξενοφοβία, ενώ μεγάλες δωρεές έχουν γίνει σε μη κυβερνητικές δυνάμεις για τη βοήθεια των εκτοπισμένων.

Το 2008 από τις ρατσιστικές ταραχές είχαν χάσει τη ζωή τους 62 άνθρωποι. Τέτοιου είδους βιαιότητες σημειώνονται συχνά στη Νότιο Αφρική, όπου ζουν δύο εκατομμύρια αφρικανοί μετανάστες, βάσει των επίσημων στοιχείων, και πολλοί πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024