Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Φινλανδία, φαβορί για νέος πρωθυπουργός ο κεντρώος Σίπιλα

Εκλογές στη Φινλανδία, φαβορί για νέος πρωθυπουργός ο κεντρώος Σίπιλα

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Φινλανδοί, στις εκλογές που γίνονται με φόντο τον κίνδυνο -κατά τον πρωθυπουργό- άλλης μίας «χαμένης δεκαετίας» εάν δεν αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της οικονομίας αλλά αφορούν ιδιαίτερα την Ευρώπη καθώς η χώρα έχει βάρος τόσο στα, ελληνικού χρώματος, προβλήματα στην Ευρωζώνη όσο και στη σύγκρουση με την γειτονική της Ρωσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κεντρώο Γιούχα Σίπιλα να οδεύει προς την πρωθυπουργία, με ερώτημα εάν στον επόμενο συνασπισμό θα βρεθούν και οι ευρωσκεπτικιστές του Τίμο Σόινι.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Φινλανδοί, στις εκλογές που γίνονται με φόντο τον κίνδυνο -κατά τον πρωθυπουργό- άλλης μίας «χαμένης δεκαετίας» εάν δεν αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της οικονομίας αλλά αφορούν ιδιαίτερα την Ευρώπη καθώς η χώρα έχει βάρος τόσο στα, ελληνικού χρώματος, προβλήματα στην Ευρωζώνη όσο και στη σύγκρουση με την γειτονική της Ρωσία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κεντρώο Γιούχα Σίπιλα να οδεύει προς την πρωθυπουργία, με ερώτημα εάν στον επόμενο συνασπισμό θα βρεθούν και οι ευρωσκεπτικιστές του Τίμο Σόινι.

Η Φινλανδία έχει μακρά παράδοση κυβερνήσεων πολυκομματικών συνασπισμών (μετά τις προηγούμενες εκλογές είχαν συνασπιστεί αρχικά έξι κόμματα) και το κρίσιμο είναι πάντοτε οι μετεκλογικές συνομιλίες.

Ο Σιπίλα, 53χρονος βουλευτής με μικρή πολιτική εμπειρία έχει την εικόνα του «φρέσκου προσώπου» σε μία πολιτική σκηνή που τα τελευταία χρόνια απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις -αυξανόμενο έλλειμμα και χρέος, επικίνδυνα αδύναμη ανάκαμψη και αδράνεια στο ασφαλιστικό σύστημα με τον γηράσκοντα πληθυσμό.

Το κόμμα του εμφανίζεται στο 24% στην τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού YLE. Οι επόμενοι τρεις σχηματισμοί μάχονται στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση: οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ (16,9%), το αντιπολιτευόμενο (πλέον) δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Φινλανδών» του Τίμο Σόινι (16,7%) και οι σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε (15,1%).

Η σύνθεση του συνασπισμού θα εξαρτηθεί κυρίως από την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου. Όμως ο Σιπίλα αναμένεται να αρνηθεί τη συνεργασία τόσο με τους συντηρητικούς όσο και με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης. Και το κεντρώο κόμμα των σουηδόφωνων αναμένεται να ακολουθήσει τη συνήθειά του να εντάσσεται σε όλους τους συνασπισμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024