Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία «παίζει» με την ημέρα μνήμης για την Καλλίπολη

Η Τουρκία «παίζει» με την ημέρα μνήμης για την Καλλίπολη

Σε αλλαγή της ημερομηνίας των εκδηλώσεων για την μάχη της Καλλίπολης προχώρησε η Τουρκία, σε μία κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι έγινε επίτηδες, προκειμένου να συμπέσει η ημέρα μνήμης με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Αρμένιοι καταγγέλλουν «ανήθικο πολιτικό ελιγμό», αλλά πολλοί εκτιμούν ότι η τακτική αυτή ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία.

Σε αλλαγή της ημερομηνίας των εκδηλώσεων για την μάχη της Καλλίπολης προχώρησε η Τουρκία, σε μία κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι έγινε επίτηδες, προκειμένου να συμπέσει η ημέρα μνήμης με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Εκατό χρόνια συμπληρώνει φέτος η μάχη της Καλλίπολης, ένα γεγονός που θεωρείται θεμελιώδες στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. Παραδοσιακά, η ημέρα τιμάται στις 25 Απριλίου, μία ημέρα μετά την ημέρα μνήμης για τους πάνω από 1 εκατομμύριο Αρμενίους που σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Φέτος, ωστόσο, που κλείνουν 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την μεταφορά της επετείου για την Καλλίπολη, καλώντας ξένους ηγέτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα νωρίτερα, στις 24 Απριλίου, ημέρα που παραδοσιακά τιμάται η Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Πρόκειται για έναν ανήθικο πολιτικό ελιγμό» δήλωσε ο Οχάνες Κιλιτσντάγκι, ερευνητής και συγγραφέας της αρμένικης εφημερίδας Agos. «Πρόκειται για φτηνή πολιτική, μια προσπάθεια να αρθεί η πίεση στην Τουρκία» τονίζει.

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο τελετές μνήμης για την Καλλίπολη πραγματοποιούνται στις 18 Μαρτίου και στις 25 Απριλίου» προσθέτει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, στις εκδηλώσεις για τη μάχη της Καλλίπολης έχουν προσκληθεί και έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας Χάρι, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ και ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι. Στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου εκδηλώσεις σε αρκετά στρατιωτικά νεκροταφεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είπε από την πλευρά του ότι οι εκδηλώσεις μνήμης για την Καλλίπολη πραγματοποιούνταν στις 24 και στις 25 Απριλίου «εδώ και αρκετά χρόνια».

Παράλληλα, στις 24 Απριλίου εκατοντάδες άτομα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης σε μία τελετή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πορεία θα πραγματοποιηθεί και στο Ντιγιάρμπακιρ, καθώς και στο Ερεβάν, όπου θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ ενδέχεται να μεταβεί στο Ερεβάν υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος (πολλοί αναφέρουν το όνομα του Τζον Κέρι).

Ορισμένοι εκτιμούν, πάντως, ότι η τακτική της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς οι ξένοι ηγέτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις δύο επετείους -και δεν είναι σίγουρο ότι θα επιλέξουν τις εκδηλώσεις για την Καλλίπολη.

Η συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (Anzac) στην εκστρατεία της Καλλίπολης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1915.

Στις 25 Απριλίου του 1915, 15.000 αυστραλοί και νεοζηλανοί στρατιώτες, κατόπιν διαταγής των άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανανέλια, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος τους να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους ρώσους συμμάχους τους στην «Αντάντ» να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο και να ανοιχτούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024