Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλογερμανική κόντρα με αφορμή δηλώσεις Σόιμπλε για τις μεταρρυθμίσεις

Γαλλογερμανική κόντρα με αφορμή δηλώσεις Σόιμπλε για τις μεταρρυθμίσεις

Την έντονη αντίδραση του Παρισιού προκάλεσαν δηλώσεις Σόιμπλε για τις μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση «θα χαιρόταν αν κάποιος την ανάγκαζε (να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις)», τονίζοντας ότι «αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία». «Η Γαλλία απεχθάνεται τον εξαναγκασμό» απάντησε ο γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, ενώ νωρίτερα κόμματα στη Γαλλία είχαν καταδικάσει τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού.

Την έντονη αντίδραση του Παρισιού προκάλεσαν δηλώσεις Σόιμπλε για τις μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση «θα χαιρόταν αν κάποιος την ανάγκαζε (να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις)», τονίζοντας ότι «αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία».

«Η Γαλλία απεχθάνεται τον εξαναγκασμό» απάντησε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη» συνέχισε ο Σαπέν.

«Η αρχή (την οποία συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο) είναι ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» να αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και όχι στις χώρες-μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη.

«Καθώς γνωρίζω καλά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτή (η δήλωση) ήταν μάλλον ένα είδος ενθάρρυνσης» κατέληξε ο Σαπέν χαριτολογώντας.

Νωρίτερα, αριστερά και ακροδεξιά γαλλικά κόμματα είχαν καταδικάσει με έντονο τρόπο τη δήλωση του γερμανού υπουργού.

«Η γαλλοφοβία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική» σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήταν υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Σόιμπλε θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό. Οι δηλώσεις του «καταδεικνύουν τη νέα γερμανική αλαζονεία την ώρα που (η Γερμανία) κυριαρχεί στην Ευρώπη» και της επιβάλλει θυσίες, σημείωσε. Παράλληλα, ο Μελανσόν υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ενθαρρύνεται από τα κλαψουρίσματα των γάλλων υπουργών που του παραπονιούνται για τους ίδιους τους συμπατριώτες τους».

Για τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Γαλλικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, οι δηλώσεις του Σόιμπλε πλήττουν σοβαρά «την τιμή της πατρίδας».

Η κυβέρνηση, τόνισε, θα πρέπει «να καλέσει αμέσως τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Παρίσι και να απαιτήσει μια επίσημη συγγνώμη από την κυρία Μέρκελ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024