Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική

Έκρηξη ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική

Ξενοφοβική βία συγκλονίζει το Ντέρμπαν και το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική με επιθέσεις κατά μεταναστών που έντρομοι αναζητούν μαζικά καταφύγιο. Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει το θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές Απριλίου και η βία δεν δείχνει να υποχωρεί παρά το διάγγελμα του προέδρου Ζούμα και τις πορείες ειρήνης. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και πάλι τη νύχτα της Πέμπτης στο Γιοχάνεσμπουργκ, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ένα κτίριο, ενώ άνδρες που κράδαιναν μαχαίρια άρχισαν να κυνηγούν και να χτυπούν μετανάστες...

Ξενοφοβική βία συγκλονίζει το Ντέρμπαν και το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική με επιθέσεις κατά μεταναστών που έντρομοι αναζητούν μαζικά καταφύγιο. Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει το θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές Απριλίου και η βία δεν δείχνει να υποχωρεί παρά το διάγγελμα του προέδρου Ζούμα και τις πορείες ειρήνης.

Καταστήματα λεηλατήθηκαν και πάλι τη νύχτα της Πέμπτης στο ανατολικό Γιοχάνεσμπουργκ, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ένα κτίριο όπου διαμένουν ξένοι, ενώ άνδρες που κράδαιναν μαχαίρια άρχισαν να κυνηγούν και να χτυπούν μετανάστες.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος. Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν για τις επιθέσεις, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων, επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική.

«Ομάδα ανδρών κατέβηκε από ένα λεωφορείο. Όλοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια. Άρχισαν να κυνηγούν τον κόσμο πετώντας τους πέτρες, χτυπώντας τους. Αυτό που είδα ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.

Πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές τους σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, δύο εκατομμύρια ξένοι υπήκοοι βρίσκονται στη Νότιο Αφρική, περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, κατ’ άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των ξένων στη χώρα φθάνει τα πέντε εκατομμύρια.

Την Πέμπτη ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε από το βήμα του Κοινοβουλίου έκκληση για ηρεμία. «Καμία απογοήτευση και κανένας θυμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων υπηκόων και τη λεηλασία των καταστημάτων τους» δήλωσε.

Παράλληλα, στο Ντέρμπαν πραγματοποιήθηκε πορεία ειρήνης με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Τις προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 2.000 ξένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σκηνές που στήθηκαν σε στάδια γύρω από την πόλη.

Τον Ιανουάριο, έκρηξη ξενοφοβικής βίας προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το σχήμα των επιθέσεων ήταν σχεδόν το ίδιο: οι ταραξίες επιτέθηκαν σε καταστήματα, τα λεηλάτησαν και καταδίωξαν τους ξένους.

Το 2008, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα ξενοφοβίας στη Νότιο Αφρική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024