Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νάρκη η εμπλοκή του Κογκρέσου στην ιρανική συμφωνία;

Νάρκη η εμπλοκή του Κογκρέσου στην ιρανική συμφωνία;

Αμφιβολίες για την τελική έκβαση των συνομιλιών επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έχει προκαλέσει η εμπλοκή του αμερικανικού Κογκρέσου: Βουλή και Γερουσία, τις οποίες ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα πρέπει να δώσουν το «ναι» στην τελική συμφωνία που θα πρέπει να έχει καταρτιστεί τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει πεπεισμένη πως η όποια συμφωνία θα περάσει, το Ιράν επαναλαμβάνει πως συμφωνία θα υπάρξει μόνο με άρση κυρώσεων ενώ το Ισραήλ -εξαρχής αντίθετο σε συμφωνία- δηλώνει ικανοποιημένο με την εξέλιξη στην Ουάσινγκτον.

Αμφιβολίες για την τελική έκβαση των συνομιλιών επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έχει προκαλέσει η εμπλοκή του αμερικανικού Κογκρέσου: Βουλή και Γερουσία, τις οποίες ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα πρέπει να δώσουν το «ναι» στην τελική συμφωνία που θα πρέπει να έχει καταρτιστεί τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει πεπεισμένη πως η όποια συμφωνία θα περάσει, το Ιράν επαναλαμβάνει πως συμφωνία θα υπάρξει μόνο με άρση κυρώσεων ενώ το Ισραήλ -εξαρχής αντίθετο σε συμφωνία- δηλώνει ικανοποιημένο με την εξέλιξη στην Ουάσινγκτον.

Το Κογκρέσο θεωρείται πιο εχθρικό απέναντι στην Τεχεράνη: Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, είχε εγείρει το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων, ενώ η πρόσκληση στον ισραηλινό πρωθυπουργό να μιλήσει είχε αξιοποιηθεί από τον Νετανιάχου για να εξαπολύσει μύδρους εναντίον του «κινδύνου», όπως τον αντιλαμβάνεται, να υπάρξει συμφωνία.

Ενδιάμεσα, ομάδα ρεπουμπλικανών γερουσιαστών είχε «επισημάνει» πως θα ό,τι γίνεται στις διαβουλεύσεις τελεί υπό την αίρεση του Κογκρέσου. Το μήνυμα «ο Ομπάμα θα φύγει, εμείς μένουμε» είχε προκαλέσει αντιδράσεις πρωτίστως στην αμερικανική κυβέρνηση, με το υπουργείο Εξωτερικών να καταγγέλει ότι ουσιαστικά έδενε τα χέρια κάθε προέδρου σε κάθε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τη νομοθεσία που κυρώθηκε την Τρίτη, η οποία και περνάει αναγκαστικά από γερουσιαστές και βουλευτές την όποια τελική συμφωνία, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκρυψε πως «δεν είναι ενθουσιασμένος» αλλά άφησε να εννοηθεί πως θα την κυρώσει.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προσερχόμενος στο γερμανικό Λούμπεκ για την προετοιμασία της G7, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία δεν θα προσκρούσει στο Καπιτώλιο.

Η πρόκληση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, είπε, παραμένει μεγάλη, αλλά «η αμερικανική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του προέδρου να διαπραγματευτεί μία συμφωνία ώστε ο κόσμος να γίνει ασφαλέστερος» είπε.

«Εμείς συνομιλούμε με τις μεγάλες δυνάμεις κι όχι με το Κογκρέσο» σχολίασε την Τετάρτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, και επανέλαβε: «Εάν δεν δοθεί τέλος στις κυρώσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία».

«Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή συμφωνίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διακήρυξη ακύρωσης όλων των καταπιεστικών κυρώσεων» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, και ο ιρανός ΥΠΕΞ είχε πει ότι η Τεχεράνη «συνομιλεί με την αμερικανική κυβέρνηση», τονίζοντας πως «δεν αφήσει τα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες».

Από την ισραηλινή πλευρά, ο υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ασφαλώς ευχαριστημένοι, πρόκειται για κάτι που κατάφερε η ισραηλινή πολιτική». Η ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο, είπε, «ήταν καθοριστική στο να γίνει εφικτή η νομοθεσία» που ψηφίστηκε την Τρίτη, «η οποία είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στο να αποτραπεί μία κακή συμφωνία ή τουλάχιστον να βελτιωθεί και να γίνει πιο λογική».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024