Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θα κληθεί να αποφασίσει για τη συμφωνία με το Ιράν

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θα κληθεί να αποφασίσει για τη συμφωνία με το Ιράν

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε ομόφωνα νομοθεσία που δίνει στο Κογκρέσο το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο αμερικανός πρόεδρος «δεν είναι ενθουσιασμένος», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε ομόφωνα νομοθεσία που δίνει στο Κογκρέσο το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος «δεν είναι ενθουσιασμένος», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ζήτησαν από τον Ομπάμα να περάσει από το Κογκρέσο η απόφαση για την άρση ή μη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Η άρση των κυρώσεων θα ερχόταν ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Έχουμε εμπλακεί. Πρέπει να εμπλακούμε. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιήσει μόνιμα το καθεστώς των κυρώσεων» είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ παραδέχθηκε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι «ιδιαίτερα ενθουσιασμένος» με το νομοσχέδιο, αλλά αποφάσισε ότι η πρόταση είναι αποδεκτή.

«Αυτό που ξεκαθαρίσαμε στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι ότι ο πρόεδρος θα ήταν πρόθυμος να υπογράψει τον προτεινόμενο συμβιβασμό» ανέφερε ο Τζ.Έρνεστ.

Φαίνεται πως ο Ομπάμα αποφάσισε να συμβιβαστεί και ο ίδιος, παρά να αντιμετωπίσει τα πυρά και των δύο κομμάτων.

Το Κογκρέσο θα έχει διορία 30 ημερών για να εξετάσει θέματα που αφορούν το Ιράν. Δώδεκα επιπλέον ημέρες θα δοθούν εάν το Κογκρέσο ψηφίσει ένα νομοσχέδιο και το στείλει στον πρόεδρο. Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο -κάτι που ήδη έχει απειλήσει ότι μπορεί να κάνει.

Εάν η συμφωνία κατατεθεί μετά τις 9 Ιουλίου, ο χρόνος της συζήτησης πάνω σε αυτή θα γίνει 60 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να αφαιρέσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο Ομπάμα θα πρέπει κάθε 90 ημέρες να ενημερώνει το Κογκρέσο για το εάν η Τεχεράνη τηρεί τη συμφωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024