Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορείες σε όλο τον κόσμο για τις 276 μαθήτριες που απήχθησαν στη Νιγηρία

Πορείες σε όλο τον κόσμο για τις 276 μαθήτριες που απήχθησαν στη Νιγηρία

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που πάνω από 200 κορίτσια απήχθησαν στη Νιγηρία από την ομάδα ισλαμιστών Μπόκο Χαράμ. Τελετές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο. Στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, 219 κορίτσια, όσα και αυτά που απήχθησαν και ακόμα αγνοούνται, θα πραγματοποιήσουν πομπή. Παρόμοιες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλο τον κόσμο από το Λονδίνο μέχρι την Ουάσινγκτον.

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που πάνω από 200 κορίτσια απήχθησαν στη Νιγηρία από την ομάδα ισλαμιστών Μπόκο Χαράμ. Τελετές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο.

Στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, 219 κορίτσια, όσα και αυτά που απήχθησαν και ακόμα αγνοούνται, θα πραγματοποιήσουν πομπή.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλο τον κόσμο από το Λονδίνο μέχρι την Ουάσινγκτον.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των κοριτσιών, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι σαφές εάν οι νιγηριανές αρχές θα καταφέρουν να τις εντοπίσουν.

Την Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία από την έναρξη της περασμένης χρονιάς ως σήμερα.

Η απαγωγή, την 14η Απριλίου 2014, 276 μαθητριών από ένα σχολείο στη μικρή αυτή πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας—εκ των οποίων οι 219 εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αγνοούνται—συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Όμως, παρά την μεγάλη προβολή της από τα διεθνή ΜΜΕ, η υπόθεση αυτή κάθε άλλο παρά αποτελεί το μόνο έγκλημα του είδους που έχει διαπραχθεί από την Μπόκο Χαράμ, τονίζει η οργάνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 38 ομαδικές απαγωγές που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, με βάση όσα είπαν σε μέλη της αυτόπτες μάρτυρες, ιδίως γυναίκες και νεαρά κορίτσια που κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Η Διεθνής Αμνηστία επικαλούμενη ανώτερο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας αναφέρει ότι οι όμηροι από το Τσιμπόκ χωρίστηκαν σε τρεις ή τέσσερις ομάδες και μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ.

Ορισμένες εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο δάσος Σαμπίσα, στην πολιτεία Μπόρνο, άλλες στη λίμνη Τσαντ και στην οροσειρά που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Νιγηρίας και του Καμερούν, ενώ άλλες—περίπου 70—κατέληξαν στο γειτονικό Τσαντ.

Ο στρατός της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως γνωρίζει πού βρίσκονται οι μαθήτριες, αλλά πρόσθεσε πως μια επιχείρηση για τη διάσωσή τους θα ήταν πολύ επικίνδυνη.

Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, είχε δηλώσει ότι προσηλύτισε όσες έφηβες δεν ήταν μουσουλμάνες και ότι όλες τους «παντρεύτηκαν» μαχητές της οργάνωσης, παρά τη θέλησή τους.

Γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν σε παρόμοιες ενέργειες της Μπόκο Χαράμ είπαν σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες, σε φυλακές με μεγάλο υπερπληθυσμό. Είπαν ότι τις πάντρεψαν διά της βίας, ότι τις εξανάγκασαν να μαγειρεύουν, να κάνουν οικιακές εργασίες, ενώ πολλές αποκάλυψαν ότι βιάστηκαν.

Σύμφωνα με μια ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστείας η οποία συνάντησε 80 πρώην ομήρους, οι 23 εξ αυτών είπαν ότι άρχισαν να τις βιάζουν πριν καν μεταφερθούν σε στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ, και ότι οι βιασμοί συνεχίστηκαν μετά τους εξαναγκαστικούς γάμους τους.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία—κατά την οποία η Μπόκο Χαράμ πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας—πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ενέργειες της ισλαμιστικής οργάνωσης από την περασμένη χρονιά, ενώ τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024