Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Νέες βίαιες συγκρούσεις με τουλάχιστον 25 νεκρούς

Υεμένη: Νέες βίαιες συγκρούσεις με τουλάχιστον 25 νεκρούς

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βίαιες μάχες που ξέσπασαν στη νότια Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και υποστηρικτών του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι. Παράλληλα, θέσεις των Χούτι στο Άντεν ήταν στόχος πολλών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει εξαπολύσει ο αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βίαιες μάχες που ξέσπασαν στη νότια Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και υποστηρικτών του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Παράλληλα, θέσεις των Χούτι στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ήταν στόχος πολλών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει εξαπολύσει ο αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών.

Στο Άντεν συνεχίζονται οι μάχες στους δρόμους και τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 12 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των νεκρών είναι «μια ηλικιωμένη γυναίκα, ένας άνδρας και ένα παιδί που σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών» των Χούτι.

Επίσης έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με άρμα μάχης και αυτόματα όπλα που εξαπέλυσαν μαχητές των Λαϊκών Επιτροπών, μια παραστρατιωτική ομάδα που είναι πιστή στον Χάντι, στη συνοικία Χορ Μάξαρ του Άντεν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι, επεσήμανε μια στρατιωτική πηγή.

Σουνιτικές φυλές, που κινητοποιούνται για να υποστηρίξουν τον πρόεδρο Χάντι, σκότωσαν 12 σιίτες αντάρτες σε μια ενέδρα εναντίον της αυτοκινητοπομπής τους στον δρόμο που συνδέει την πόλη Τάιζ με τη Λαχζ, σημείωσαν στρατιωτικές πηγές.

Στα ανατολικά, εκατοντάδες μέλη των φυλών συγκεντρώθηκαν το Σάββατο γύρω από την Άτακ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπουα, με στόχο «να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν» την πόλη, την οποία έθεσαν την Πέμπτη υπό τον έλεγχό τους οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι σιίτες αντάρτες κατέλαβαν δημόσια κτίρια και στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα της Σάμπουα, μιας επαρχίας όπου ζουν κυρίως σουνίτες και είναι γνωστή ως ένα από τα προπύργια της Αλ Κάιντα στη νοτιοανατολική Υεμένη.

Οι θέσεις των Χούτι στην Άτεκ στοχοθετήθηκαν και πάλι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του αραβικού συνασπισμού, ο οποίος βομβάρδισε επίσης την Παρασκευή στρατόπεδα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών γύρω από τη Σανάα και στη βόρεια Υεμένη.

Εξάλλου ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 260 Σομαλούς που διέφυγαν από την Υεμένη όπου ζούσαν ως πρόσφυγες έφτασε σήμερα στην πόλη Μποσάσο στο Πούντλαντ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της αυτόνομης επαρχίας της Σομαλίας.

«Περίπου 420 άνθρωποι είχαν φτάσει νωρίτερα και αναμένουμε και άλλους» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Πούντλαντ Αμπντουλαχί Χάσι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 900 άνθρωποι έχουν διασχίσει τον Κόλπο του Άντεν τις τελευταίες δέκα ημέρες προς το Τζιμπουτί, το Πούντλαντ ή το Σομάλιλαντ, μια επαρχία της βόρειας Σομαλίας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991.

Στο μεταξύ πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθούν κατά των αεροπορικών βομβαρδισμών που διεξάγει ο υπό το Ριάντ αραβικός συνασπισμός στην Υεμένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024