Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόσχα κατά Κιέβου για την απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων

Μόσχα κατά Κιέβου για την απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί «πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους» μετά την έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας. Γκρεμίστηκαν στο Χάρκοβο μνημεία της σοβιετικής εποχής.

Η Μόσχα κατηγόρησε χθες Παρασκευή το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί «πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους» μετά την έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας.

Ήδη, τη νύχτα προς Σάββατο άγνωστοι γκρέμισαν τρία μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμή μπολσεβίκων ηγετών γκρεμίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από νεαρούς που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σύμφωνα με ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο YouTube από τους φιλο-ουκρανούς ακτιβιστές του κινήματος Nakipelo στο Χάρκοβο.

Οι νεαροί εμφανίζονται να σκαρφαλώνουν σε ένα μνημείο χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σκάλα και να τοποθετούν στο πάνω μέρος του αγάλματος ένα σκοινί το οποίο τραβούν με τα βοήθεια ενός μικρού φορτηγού.

Η αστυνομία παρακολούθησε χωρίς να επεμβαίνει το γκρέμισμα ενός από αυτά τα μνημεία στο Χάρκοβο, πρωτεύουσα της επαρχίας που συνορεύει με τις φιλορωσικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης», προσθέτοντας ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία «διχάζει» την κοινωνία και προωθεί «μια εθνικιστική ιδεολογία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Κίεβο παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις του, «εξυμνώντας» τους μαχητές του αμφιλεγόμενου Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA), ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον του Κόκκινου Στρατού και είχε συνεργαστεί με τους ναζί πριν στραφεί εναντίον τους.

«Τοποθετώντας στο ίδιο επίπεδο τους φασίστες επιτιθέμενους και τους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν τον φασισμό (…), οι ουκρανικές αρχές προδίδουν εκατομμύρια βετεράνους» και ταυτόχρονα «προσπαθούν να διαγράψουν τη συλλογική μνήμη εκατομμυρίων Ουκρανών» συνεχίζει η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Για τη Μόσχα, οι αμφιλεγόμενοι νόμοι που υιοθετήθηκαν την Πέμπτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο αποτελούν σύμβολα της «εθνικιστικής ιδεολογίας» η οποία κυριαρχεί στο Κίεβο, ενώ απειλούν ακόμη και την «επιτυχημένη ανάπτυξη της Ουκρανίας ως κράτους».

«Σε μια περίοδο που η Ουκρανία χρειάζεται ικανότητες για να βγει από τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση» την οποία αντιμετωπίζει, η χώρα αυτή αντιθέτως «οδηγείται στην άβυσσο», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Οι Ουκρανοί βουλευτές είχε υπερψηφίσει την Πέμπτη, σε μια διαδικασία που διήρκεσε μόλις μερικές ώρες, σειρά νόμων που εξισώνουν το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς και ποινικοποιούν την «δημόσια άρνηση» του «εγκληματικού χαρακτήρα» τους, καθώς και την «αναπαραγωγή», την «μετάδοση» και την «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους.

Τα μνημεία σοβιετικών αξιωματούχων πρόκειται να αποκαθηλωθούν, ενώ δρόμοι, και κοινότητες θα μετονομαστούν σε περίπτωση που παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού.

Σε περίπτωση παραβίασης της νέας νομοθεσίας, η οποία μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, οι οργανώσεις ή τα κόμματα που προβαίνουν σε αυτή θα απαγορεύονται, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

Τα πρόσωπα που θα καταδικάζονται για την αναπαραγωγή ή τη μετάδοση σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, ιδίως όσοι αναπαράγουν δημοσίως τον σοβιετικό ύμνο, θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών, βάσει της νέας νομοθεσίας.

Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί, μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην επανάσταση του 1917.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024