Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολύτιμη ιατρική βοήθεια φτάνει στην Υεμένη

Πολύτιμη ιατρική βοήθεια φτάνει στην Υεμένη

Δύο φορτία ιατρικής βοήθειας κατάφεραν να φτάσουν με αεροπλάνο στην Σαναά της Υεμένης την Παρασκευή, μετά από εβδομάδες συγκρούσεων που έχουν οδηγήσει 100.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην χώρα. Υπέρ της ουδετερότητας ψήφισαν οι βουλευτές του Πακιστάν.

Δύο φορτία ιατρικής βοήθειας κατάφεραν να φτάσουν με αεροπλάνο στην Σαναά της Υεμένης την Παρασκευή, μετά από εβδομάδες συγκρούσεων που έχουν οδηγήσει 100.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην χώρα.

Αεροπλάνα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και της UNICEF έφτασαν στη Σαναά, μεταφέροντας περισσότερους από 30 τόνους ιατρικής βοήθειας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι από τους δύο οργανισμούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούν εδώ και μέρες να μεταφέρουν ιατρική βοήθεια στη χώρα, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της χώρας και σε αντάρτες Χούτι, ενώ η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στο Άντεν.

Περισσότερα από 600 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες.

«Είναι το πρώτο αεροπλάνο της ICRC που προσγειώνεται στη Σαναά. Μεταφέρει 16 τόνους ιατρικής βοήθειας» δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μαρί-Κλερ Φεγάλι.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ICRC στη Μέση Ανατολή, σε μήνυμα του στο Twitter διευκρινίζει ότι το αεροπλάνο μεταφέρει φάρμακα, επιδέσμους και χειρουργικό εξοπλισμό.

«Αύριο, ένα δεύτερο αεροπλάνο θα μεταφέρει 32 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, γεννήτριες και εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού τα οποία θα δοθούν στα νοσοκομεία της Σαναά» πρόσθεσε η Φεγάλι.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Κριστόφ Μπουλιεράκ ανακοίνωσε ότι ένα αεροσκάφος της Υπηρεσίας προσγειώθηκε μετά από μία εβδομάδα καθυστερήσεων. «Το αεροπλάνο μας μόλις προσγειώθηκε στη Σαναά από το Τζιμπουτί» τόνισε.

Το Άντεν έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών έχουν μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, στους δρόμους της πόλης βλέπει κανείς χαλάσματα από τους βομβαρδισμούς και σκουπίδια, ενώ τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματιών.

Θέσεις των ανταρτών Χούτι στη νότια Υεμένη βομβάρδισε ο αραβικός συνασπισμός στη διάρκεια της νύχτας, με κατοίκους και τοπικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «τα πιο σφοδρά» αεροπορικά πλήγματα από την έναρξη της επιχείρησης στις 26 Μαρτίου.

«Στο Άντεν οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και ήταν οι πιο σφοδροί από την έναρξη της επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα»», δήλωσε κάτοικος της πόλης.

Οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν για μεγάλο μέρος της νύχτας και είχαν στόχο κυρίως το κτίριο της νομαρχίας της Νταρ Σάαντ στη βόρεια είσοδο του Άντεν.

Ουδετερότητα ψηφίζει το Πακιστάν

Το Κοινοβούλιο του Πακιστάν ψήφισε την Παρασκευή να μη συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον σιιτών ανταρτών στην Υεμένη, υιοθετώντας ψήφισμα που καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο την κρίση.

Μετά από ημέρες διαβουλεύσεων, οι πακιστανοί βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ ενός ψηφίσματος που αναφέρει ότι «το Κοινοβούλιο επιθυμεί να παραμείνει το Πακιστάν ουδέτερο στην διαμάχη στην Υεμένη, προκειμένου να μπορέσει να παίξει ενεργό διπλωματικό ρόλο για να μπει τέλος στην κρίση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024