Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη σύζυγος για λίγες εκατοντάδες ευρώ: Μία άλλη όψη του συριακού εμφυλίου

Δεύτερη σύζυγος για λίγες εκατοντάδες ευρώ: Μία άλλη όψη του συριακού εμφυλίου

Στις κωμοπόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας που συνορεύουν με τη Σύρια, χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο από τον εμφύλιο. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλουν πως η ανάγκη έχει φέρει νεαρές γυναίκες στο σημείο να γίνονται, με αντίτιμο μερικών εκατοντάδων ευρώ, «δεύτερες σύζυγοι» Τούρκων, οι οποίοι ακολουθούν μία πρακτική που δεν έχει εκλείψει εντελώς -και πλέον, λόγω της κατάστασης, μπορεί να γίνει σε... «τιμή ευκαιρίας».

Στις κωμοπόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας που συνορεύουν με τη Σύρια, χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο από τον εμφύλιο. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλουν πως η ανάγκη έχει φέρει νεαρές γυναίκες στο σημείο να γίνονται, με αντίτιμο μερικών εκατοντάδων ευρώ, «δεύτερες σύζυγοι» Τούρκων, οι οποίοι ακολουθούν μία πρακτική που δεν έχει εκλείψει εντελώς -και πλέον, λόγω της κατάστασης, μπορεί να γίνει σε… «τιμή ευκαιρίας».

Η πολυγαμία είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά δεν έχει εκλείψει εντελώς. Καθώς η μουσουλμανική παράδοση δεν το απαγορεύει για όποιον άνδρα μπορεί να συντηρήσει πέραν της μίας συζύγου, η πρακτική ακολουθείται κατά κανόνα από άνδρες που επιλέγουν νεότερες μετά από χρόνια του πρώτου γάμου.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Stern, επικαλούμενο τις αναφορές της επικεφαλής οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών στο Σανλίουρφα, Οζλέμ Σενγκιούλ, θεωρείται ότι μέχρι και το 7% των γάμων στην πόλη είναι «δεύτεροι γάμοι».

Σύμφωνα με την ίδια, στην πόλη κυκλοφορούν αριθμοί για την τιμή μίας νεαρής δεύτερης νύφης από τη Συρία -περίπου 1.800 ευρώ. «Οι γυναίκες έχουν γίνει ένα είδος εμπορεύματος» λέει η Σενγκιούλ.

Παλιότερα, η συντήρηση δεύτερης συζύγου ήταν δείγμα πλούτου, αλλά τώρα οι νεαρές Σύριες «κοστίζουν» λιγότερο.

Μεταξύ όλων των άλλων, ακριβώς επειδή η πολυγαμία δεν αναγνωρίζεται στην Τουρκία, οι δεύτερες σύζυγοι είναι νομικά απολύτως εκτεθειμένες -ο γάμος είναι μόνο θρησκευτικός και οι ίδιες δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιουσία του συζύγου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024