Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ελευθερία της έκφρασης στο επίκεντρο της επίσκεψης Σουλτς στην Τουρκία

Η ελευθερία της έκφρασης στο επίκεντρο της επίσκεψης Σουλτς στην Τουρκία

Η ελευθερία της έκφρασης είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, ελάχιστα 24ωρα μετά το τουρκικό μπλόκο σε Twitter, Facebook και YouTube.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, ελάχιστα 24ωρα μετά το τουρκικό μπλόκο σε Twitter, Facebook και YouTube.

Ο Σουλτς συναντήθηκε πρώτα με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ενώ αργότερα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης βρίσκεται πάντα στην ατζέντα του και ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο όλων των συναντήσεών του στην Τουρκία.

O Μάρτιν Σουλτς συνάντησε κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι του επανέλαβαν τη βούλησή τους να επαναληφθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες, στις οποίες δεσμεύτηκαν το 2005.

«Επισημάνθηκε ότι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης αποτελεί μια αναγκαιότητα» αναφέρθηκε σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό και η γενοκτονία των Αρμενίων που διαπράχθηκε την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αρχής γενομένης από το 1915 – την οποία η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει – συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανάμεσα στον Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τουρκική πηγή, ο Σουλτς συζήτησε με τους συνομιλητές του τον άκρως αμφιλεγόμενο νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο αυτό επικρίνεται από κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τις Βρυξέλλες που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πλήττει τις ελευθερίες.

Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ από το 1999, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο εξαιτίας των επιφυλάξεων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μόλις τα 14 από τα 35 κεφάλαια των συνομιλιών έχουν τεθεί υπό διαπραγμάτευση, ενώ μόνο ένα έχει ολοκληρωθεί.

Ο Σουλτς θα επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη, τις επαρχίες Γκαζιάντεπ και Κιλίς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προκειμένου να επισκεφθεί δύο καταυλισμούς σύρων προσφύγων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024