Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Αυτοκτόνησε πρώην δήμαρχος για το σκάνδαλο των «κινεζικών γάμων»

Γαλλία: Αυτοκτόνησε πρώην δήμαρχος για το σκάνδαλο των «κινεζικών γάμων»

Νεκρός κοντά στο σπίτι του βρέθηκε ο Γάλλος γερουσιαστής και πρώην δήμαρχος της πόλης Τουρ, Ζαν Ζερμαίν, την ημέρα που κανονικά θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για το ρόλο του σε υπόθεση υπεξαίρεσης κρατικών κεφαλαίων -με «βιτρίνα» τουριστικό γραφείο για νεόνυμφους από την Κίνα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας πρόκειται για αυτοκτονία, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Η σορός του πρώην δημάρχου της γαλλικής Τουρ Ζαν Ζερμαίν βρέθηκε στο σπίτι του, την ημέρα που κανονικά θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για το ρόλο του σε υπόθεση υπεξαίρεσης κρατικών κεφαλαίων -με «βιτρίνα» τουριστικό γραφείο για νεόνυμφους από την Κίνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας πρόκειται για αυτοκτονία, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Αρχικά, όλοι πίστευαν πως ο δήμαρχος είχε εξαφανιστεί, καθώς ο συνήγορός του διάβασε στο δικαστήριο επιστολή που είχε βρεθεί και παρουσίασε ως «αποχαιρετιστήρια», και στην οποία διατράνωνε την αθωότητά του.

Η πόλη της Τουρ στη Γαλλία είχε ξεκινήσει το 2007 μία μίνι τουριστική βιομηχανία, πουλώντας ρομαντική ατμόσφαιρα σε ζευγάρια εύπορων Κινέζων που ήθελαν να ανανεώσουν τους όρκους τους α λα γαλλικά: Πίσω όμως από τις κορδέλες και τις φωτογραφίες με το δήμαρχο, οι εισαγγελικές αρχές είδαν ένα οργανωμένο κύκλωμα υπεξαίρεσης κρατικού χρήματος και οδήγησαν στο εδώλιο τους διοργανωτές.

Η έρευνα κορυφώθηκε βάζοντας στο στόχαστρο τον τότε δημάρχο, ο οποίος όμως και, όταν έφτασε η ημέρα της δίκης, δεν εμφανίστηκε.

H δίκη ξεκινούσε στην πόλη την Τρίτη. Ο συνήγορος του πρώην δημάρχος Ζαν Ζερμέν ανέφερε στο δικαστήριο, από το οποίο ο κατηγορούμενος ήταν απών, ότι ο πελάτης του «αισθανόταν πολύ άσχημα» το πρωί.

Στη συνέχεια, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, βρέθηκε αποχαιρετιστήρια επιστολή του Ζερμαίν στο σπίτι του.

Στη λιτή του επιστολή, ο Ζερμαίν αναφέρει πως «δεν μπορεί να δεχθεί γίνει θύμα πολιτικού διωγμού» και διαβεβαιώνει πως «δεν έχει κλέψει ούτε σεντ». «Η οικογένειά μου θα καταλάβει» καταλήγει η επιστολή, σύμφωνα με το τοπικό France Bleu Touraine.

Το επίμαχο εγχείρημα είχε γεννηθεί το 2007, με τους πρώτους κινεζικούς γάμους στην πόλη, και έγινε «θεσμός» μετά την επανεκλογή του Ζερμαίν το 2008 και την σύσταση ειδικού γραφείου υπό υην επιχειρηματία Λίζ Χαν, κατοίκου της πόλης που είχε καταγωγή από την Ταϊβάν.

Τα ζευγάρια αντάλλασσαν όρκους στη ρομαντική πόλη, και στο τέλος έβγαιναν ομαδικά φωτογραφίες στα σκαλιά του δημαρχείου με έναν απαστράπτοντα Ζαν Ζερμαίν.

Η πόλη για καιρό περιοριζόταν στο να βλέπει τους γάμους ως κιτς ή γκραν γκινιόλ διοργανώσεις, όπως αναφέρει η Liberation, μέχρι που το 2011 άρχισε να φαίνεται πως στο γραφείο της Λιζ Χαν είχαν διοχετευθεί υπέρογκα ποσά από τα δημοτικά ταμεία. Η επιχειρηματίας κατέληξε στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας όπως και, στο τέλος, ο δήμαρχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024