Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κένυα: Αιματηρή επίθεση της Αλ Σαμπάμπ σε πανεπιστήμιο, όμηροι φοιτητές

Κένυα: Αιματηρή επίθεση της Αλ Σαμπάμπ σε πανεπιστήμιο, όμηροι φοιτητές

Ομάδα μασκοφόρων ενόπλων εισέβαλε σε συγκρότημα πανεπιστημίου στην Γκαρίσα της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, έχοντας πιάσει ομήρους φοιτητές. Τουλάχιστον 14 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, περισσότεροι από 500 οι αγνοούμενοι. Η σομαλική Αλ Σαμπάμπ, στη μάχη εναντίον της οποίας έχουν πάρει μέρος κενυατικές δυνάμεις, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, λέγοντας πως άφησε ελεύθερους τους μουσουλμάνους και ξεχώρισε τους χριστιανούς φοιτητές.

Ομάδα μασκοφόρων ενόπλων εισέβαλε σε συγκρότημα πανεπιστημίου στην Γκαρίσα της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, έχοντας πιάσει ομήρους φοιτητές, ενώ η αστυνομία έχει περικυκλώσει το χώρο.

Η σομαλική Αλ Σαμπάμπ, στη μάχη εναντίον της οποίας έχουν πάρει μέρος κενυατικές δυνάμεις, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, λέγοντας πως άφησε ελεύθερους τους μουσουλμάνους και ξεχώρισε τους χριστιανούς φοιτητές.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 14 νεκρούς, ανάμεσά τους και δύο φρουρούς ασφαλείας, καθώς και για τουλάχιστον 65 τραυματίες.

Από τους 815 φοιτητές έχουν καταμετρηθεί οι 280, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ενώ γίνεται προσπάθειες να βρεθούν και οι άλλοι. Το υπουργείο δεν ανέφερε πόσοι είναι παγιδευμένοι στο κτίριο.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας βρίσκονται γύρω από το Πανεπιστήμιο και εδώ και αρκετές ώρες σημειώνεται ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ενόπλους και δυνάμεις ασφαλείας.

Από το χώρο του πανεπιστημίου ακούγονταν στην αρχή σφοδρά πυρά και εκρήξεις. Οι δράστες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πυροβολούσαν αδιακρίτως.

Μία φωτογραφία που δημοσίευσε δημοσιογράφος από την περιοχή δείχνει περίπου 12 ματωμένες σορούς σε μία μόνο αίθουσα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Αρκετοί φοιτητές κατάφεραν να διαφύγουν και βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικά σπίτια.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς και κοιμόμασταν. Ήταν γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και όλοι άρχισαν να πετάγονται πάνω και να τρέχουν για να σωθούν» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters φοιτητής που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.

Οι περιοχές της Κένυας που συνορεύουν με τη Σομαλία είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε επιθέσεις της ισλαμιστικής Σεμπάμπ. Η Κένυα έχει συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.

Το μεσημέρι, ο Ερυθρός Σταυρός στην Κένυα ανακοίνωσε ότι 50 φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι από τους ενόπλους που εξακολουθούν να κρατούν ομήρους άγνωστο αριθμό φοιτητών, ενώ η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την εξουδετέρωση των δραστών βρισκόταν σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, η Κένυα ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 215.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Μοχάμεντ Μοχάμουντ, έναν από τους πλέον καταζητούμενους στη χώρα που θεωρείται ότι συνδέεται με την επίθεση στο Πανεπιστήμιο.

Μετά την αιματηρή επίθεση, ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, δήλωσε ότι θα επιταχυνθεί η πρόσληψη 10.000 νέων αστυνομικών. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Κενυάτα προέτρεψε τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν ήρεμοι και να δίνουν πληροφορίες στις αρχές σχετικά με την επίθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024