Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Προς επανίδρυση Σοσιαλιστές, Δεξιά και Ακροδεξιά

Γαλλία: Προς επανίδρυση Σοσιαλιστές, Δεξιά και Ακροδεξιά

Τα κίνητρά τους είναι διαφορετικά, αλλά ο στόχος ίδιος. Πολλοί Γάλλοι Σοσιαλιστές μιλάνε για επανίδρυση του κόμματος, επειδή χάνουν. Ο Νικολά Σαρκοζί θέλει άλλο όνομα για το δεξιό κόμμα του, διότι κερδίζει. Και η Μαρίν Λεπέν λανσάρει νέο ίματζ για να εντάξει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στο «καθώς πρέπει» πολιτικό σύστημα, χωρίς την ρετσινιά του ρατσισμού του μπαμπά της.

Τα κίνητρά τους είναι διαφορετικά, αλλά ο στόχος ίδιος. Πολλοί Γάλλοι Σοσιαλιστές μιλάνε για επανίδρυση του κόμματος, επειδή χάνουν. Ο Νικολά Σαρκοζί θέλει άλλο όνομα για το δεξιό κόμμα του, διότι κερδίζει. Και η Μαρίν Λεπέν λανσάρει νέο ίματζ για να εντάξει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στο «καθώς πρέπει» πολιτικό σύστημα, χωρίς την ρετσινιά του ρατσισμού του μπαμπά της.

Προτού γίνει πρωθυπουργός το περασμένο φθινόπωρο, ο Μανουέλ Βαλς είχε φτάσει να πει ότι η λέξη «Σοσιαλιστής» δεν έχει πλέον νόημα. «Ο Σοσιαλισμός ήταν μια θαυμάσια ιδέα, μια υπέροχη ουτοπία», εξήγησε. «Αλλά ήταν μια ουτοπία, που εφευρέθηκε ενάντια στον καπιταλισμό τον 19ο αιώνα!»

Οι Γάλλοι εργάτες, παρατήρησε, δεν ψηφίζουν πλέον το κόμμα που εκπροσωπούσε ιστορικά την τάξη τους. Πολλοί έχουν αυτομολήσει στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN), του οποίου ο προστατευτισμός και η περιφρόνηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν βρει αυξανόμενη ανταπόκριση στις απο-βιομηχανοποιημένες περιοχές της βόρειας Γαλλίας.

Ο 52χρονος Βαλς δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε επανίδρυση του κόμματος, αν και δεν είπε ποιό θα μπορούσε να είναι το νέο όνομα.

Αλλά ενώ ο πατέρας του Βαλς είναι μακαρίτης, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ίδρυσε το FN το 1972, ζει, βασιλεύει και συνεχίζει να έχει τις ίδιες ρατσιστικές πεποιθήσεις που το διαμόρφωσαν.

Ο Λεπέν πήρε το νεο-φασιστικό και αντισημιτικό κίνημα της Νέας Τάξης, και το βάφτισε Εθνικό Μέτωπο. Για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, το FN έμεινε στο περιθώριο της πολιτικής, αλλά δεν ξεριζώθηκε.

«Η απολύμανση της Μαρίν»

Αυτό άλλαξε όταν η 46χρονη Μαρίν Λεπέν ανέλαβε την ηγεσία από τον πατέρα της, το 2011. Εμπνεύστηκε εν μέρει από την επιτυχία του Τζιανφράνκο Φίνι στην Ιταλία, ο οποίος μεταμόρφωσε το νεο-φασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα σε Εθνική Συμμαχία.

Το «εκκαθάρισε» από τους νοσταλγούς του Μουσολίνι, και το ενέταξε στο λεγόμενο «συνταγματικό τόξο», χωρίς τους φασίστες, τους ρατσιστές και τους χούλιγκαν.

Η Λεπέν έκανε παρόμοια «απολύμανση» βγάζοντας εκτός τους νοσταλγούς του Βισύ, τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, τους παρτιζάνους της γαλλικής Αλγερίας, και τους φονταμενταλιστές Ρωμαιοκαθολικούς.

Στην προσπάθειά της να «απο-δαιμονοποιήσει» το FN, η Μαρίν γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Από παρίας της πολιτικής, το FN θεωρείται σήμερα από την πλειοψηφία των Γάλλων «ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα».

Ηρθε πρώτο στις ευρω-εκλογές, και έχει απλώσει βαθιές ρίζες σε ένα 25% του εκλογικού σώματος που δεν θέλει μετανάστες, διαπνέεται από εθνικισμό, φοβάται την φτώχεια, την ανεργία, την παγκοσμιοποίηση, και έχει μπουχτίσει από το πολιτικό κατεστημένο.
Το πιο εντυπωσιακό; Από τους 97 υποψηφίους της εργατικής τάξης που πέρασαν στον β’ γύρο των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, οι 88 κατέβηκαν με το FN.
Και καθώς το Εθνικό Μέτωπο εμφανίζεται σαν ο πιο ένθερμος υπερασπιστής των κοσμικών αξιών της γαλλικής Δημοκρατίας ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό, η υποστήριξη αυξήθηκε δραματικά στις αρχές του χρόνου, μετά τη σφαγή στα γραφεία του Charlie Hebdo.
«Η ιδέα είναι εντελώς ηλίθια»

Λίγο αργότερα, όταν η Μαρίν επέστρεψε στο θέμα, δηλώνοντας ότι «η αλλαγή του ονόματος δεν είναι ταμπού», η απάντηση του πατέρα της ήταν άμεση και οργισμένη: «Η ιδέα είναι εντελώς ηλίθια, σκανδαλώδης και ανάρμοστη» είπε ο 86χρονος Ζαν Μαρί Λεπέν.

Αν και η Μαρίν φαίνεται αποφασισμένη για την επανίδρυση, το κόμμα αντιστέκεται πεισματικά. Οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ρατσιστικών, αντι-μουσουλμανικών, αντισημιτικών και ομοφοβικών πεποιθήσεων μεταξύ των υποψηφίων του FN στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Και φυσικά, ο Σαρκοζί δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω από το ρεύμα της επανίδρυσης.

Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις περιφερειακές, στις οποίες ήρθε πρώτος, ο πρώην πρόεδρος μετονόμασε το κόμμα από UMP (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), όπως λεγόταν από την εποχή του Ζακ Σιράκ, σε «Les Républicains» (Οι Δημοκράτες).

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όλα αυτά σημαίνουν αναγέννηση στην γαλλική πολιτική, ή απλώς αλλαγή περιτυλίγματος με το ίδιο περιεχόμενο, για λόγους εντυπώσεων.

Ειρήνη Μητροπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024