Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έδαφος συνεννόησης μεν στις συνομιλίες για το Ιράν, αλλά ακόμη χωρίς συμφωνία

Έδαφος συνεννόησης μεν στις συνομιλίες για το Ιράν, αλλά ακόμη χωρίς συμφωνία

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν πήραν παράταση μίας ημέρας με στόχο προκαταρκτική συμφωνία, αλλά η πρόοδος ακόμη δεν είναι επαρκής: Το Ιράν και οι χώρες της Δύσης αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, μιλώντας ωστόσο για κοινό έδαφος συνεννόησης.

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν πήραν παράταση μίας ημέρας με στόχο προκαταρκτική συμφωνία, αλλά η πρόοδος ακόμη δεν είναι επαρκής: Το Ιράν και οι χώρες της Δύσης αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, μιλώντας ωστόσο για κοινό έδαφος συνεννόησης.

Οι αναφορές γύρω από την πορεία των συνομιλιών ήταν σχετικά συγκεχυμένες τη νύχτα, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να μιλά για συμφωνία «σε όλα τα κεντρικά ζητήματα», κάτι όμως που στη συνέχεια διέψευσαν αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις.

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Έξι και του Ιράν για προκαταρκτική συμφωνία, και τελικό στόχο τη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, εξέπνεαν την Τρίτη αλλά πήραν μικρή παράταση μέχρι την Τετάρτη καθώς όλες οι πλευρές διαπίστωναν έδαφος για σύγκλιση.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν που θα αντιστοιχεί στους όρους που έχουν τεθεί, «ότι δηλαδή το Ιράν δεν θα αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά επισήμανε ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος εάν υπήρχε συμφωνία σε όλα τα σημεία».

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως έχει υπάρξει «συμφωνία σε όλα τα κεντρικά ζητήματα».

Η συμφωνία, είπε, θα «έμπαινε σε χαρτί» τις επόμενες ώρες. Σε αυτήν, σύμφωνα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, περιλαμβάνονταν προβλέψεις για έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από την Διεθνή Υπηρεσ Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και μέτρα για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ενώ οι «τεχνικές λεπτομέρειες» θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια ωστόσο, διπλωμάτης της αποστολής των ΗΠΑ που μίλησε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων διέψευσε πως έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία.

«Δεν ισχύει» ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, όπως είχε πει ο Λαβρόφ, ανέφερε ο διπλωμάτης ανώνυμα. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, διευκρίνισε.

Από τη γαλλική πλευρά, ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς θα έφευγε για το Παρίσι αλλά θα ήταν έτοιμος να επιστρέψει εντός της ημέρας στη Λωζάννη «εάν είναι χρήσιμο».

Στη συνέχεια, το μεσημέρι, ο Φαμπιούς ανέφερε πως «υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για άμεση συμφωνία».

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι αναφορές από την πλευρά της Γερμανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανέφερε το μεσημέρι πως υπάρχει «αρκετή πρόοδος», για να υπογραμμίσει: «Τίποτε δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, όμως εάν υπάρξει καλή θέληση από όλες τις πλευρές, η συμφωνία είναι δυνατή».

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μία συμφωνία είναι εφικτή, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο. «Μία συμφωνία θα πρέπει να σταματήσει την πορεία του Ιράν προς μία πυρηνική βόμβα με τρόπο επαληθεύσιμο, μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο» τόνισε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε την ίδια ώρα πως «υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο κατανόησης, αλλά παραμένουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η ιρανική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ανέφερε πως «υπήρξαν πολύ καλές συνομιλίες με την άλλη πλευρά» και εξέφρασε την «ελπίδα» του ότι θα συνταχθεί το κείμενο συμφωνίας την Τετάρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024