Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Κρεμλίνο, ο Βάγκνερ και το ξήλωμα ενός διευθυντή για «βλάσφημη» όπερα

Το Κρεμλίνο, ο Βάγκνερ και το ξήλωμα ενός διευθυντή για «βλάσφημη» όπερα

Η κρατική Όπερα του Νοβοσιμπίρσκ είχε αποφασίσει να ανεβάσει μία παράσταση που θα ήταν διαφορετική ανάγνωση του βαγκνερικού Τάνχοϊζερ, η οποία όμως είχε κάνει το λάθος να βάλει στους ρόλους και έναν «Χριστό». Το έργο προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού ξήλωσε τον διευθυντή του θέατρου -προκαλώντας όμως την οργή της άλλης πλευράς που διαμαρτύρεται για αθέμιτη παρέμβαση. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει την απόφαση λέγοντας πως δεν συνιστά λογοκρισία, αλλά ελήφθη επειδή η παράσταση ήταν «διχαστική».

Η κρατική Όπερα του Νοβοσιμπίρσκ είχε αποφασίσει να ανεβάσει μία παράσταση που θα ήταν διαφορετική ανάγνωση του βαγκνερικού Τάνχοϊζερ, η οποία όμως είχε κάνει το λάθος να βάλει στους ρόλους και έναν «Χριστό». Το έργο προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού ξήλωσε τον διευθυντή του θέατρου -προκαλώντας όμως την οργή της άλλης πλευράς που διαμαρτύρεται για αθέμιτη παρέμβαση.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει την απόφαση λέγοντας πως δεν συνιστά λογοκρισία, αλλά ελήφθη επειδή η παράσταση ήταν «διχαστική».

Το θέμα της όπερας του Βάγκνερ περιστρέφεται γύρω από το δίπολο της «ιερής» και της «σαρκικής» αγάπης -στο πρωτότυπο έργο, υπάρχει ο χαρακτήρας της Αφροδίτης ως φορέας της δεύτερης. Στην παράσταση που θα ανέβαζε στην Όπερα του Νοβοσιμπίρσκ, ο σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν έβαλε και έναν «Χριστό» που εμφανίζεται, σύμφωνα με το Russia Today, να ερωτοτροπεί με την Αφροδίτη. Σκανδαλώδης, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο, θεωρήθηκε και αφίσα της παράστασης.

Ο μητροπολίτης Νοβοσιμπίρσκ είχε οδηγήσει, μετά από καταγγελίες πιστών, όπως είπε, πως εθίγη το θρησκευτικό τους αίσθημα, στο δικαστήριο τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή του θεάτρου, Μπόρις Μεζντρίχ. Τελικά όμως, οι δύο τους δεν καταδικάστηκαν.

Αλλά οι αντιδράσεις στο Νοβοσιμπίρσκ κάθε άλλο παρά κόπασαν: Την Κυριακή, εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης κρατώντας σημαίες με τα χρώματα της Ρωσίας και το πρόσωπο του Πούτιν διαμαρτυρόμενοι για «προσβολή των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών».

Λίγο μετά τη συγκέντρωση, ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μεζντρίχ από την διεύθυνση της Όπερας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε με τη σειρά της αντιδράσεις από την άλλη πλευρά, με προσωπικότητες του ρωσικού καλλιτεχνικού κόσμου να εκφράζουν την υποστήριξή τους στον διευθυντή της όπερας.

Το Κρεμλίνο πήρε τη Δευτέρα ανοικτά θέση υπέρ των κινήσεων για την αντικατάσταση του διεθυντή της κρατικής όπερας.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πέσκοφ υποστήριξε ότι δεν συνιστά λογοκρισία, καθώς «δεν υπάρχει χώρος για λογοκρισία στην τέχνη», όμως η απομάκρυνση ήταν θεμιτή λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί.

«Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να περιμένει πως παραστάσεις που ανεβαίνουν με κρατική χρηματοδότηση δεν οδηγούν σε σκάνδαλο ή δημόσιες αντιδράσεις» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024