Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλος νικητής ο Σαρκοζί, ενισχυμένη η Λεπέν στο β' γύρο των γαλλικών εκλογών

Μεγάλος νικητής ο Σαρκοζί, ενισχυμένη η Λεπέν στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

Σαφή νίκη κατέγραψε ο δεξιός συνασπισμός του Νικολά Σαρκοζί στον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, ενώ ενίσχυσε τις δυνάμεις του το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων και exit polls, η δεξιά αντιπολίτευση φαίνεται να κερδίζει 64 - 70 από τις 101 περιφέρειες, ενώ το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει πολλές έδρες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο της επικράτησης σε δύο περιφέρειες. Βαριά ήττα των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ.

Σαφή νίκη κατέγραψε ο δεξιός συνασπισμός του Νικολά Σαρκοζί στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, ενώ ενίσχυσε τις δυνάμεις του το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων και exit polls, η δεξιά αντιπολίτευση φαίνεται να κερδίζει 64 – 70 από τις 101 περιφέρειες, ενώ το Εθνικό Μέτωπο (FN) καταλαμβάνει πολλές έδρες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο της επικράτησης σε δύο περιφέρειες.

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν 66 ως 70 νομαρχιακά συμβούλια (από 41), σύμφωνα το exit poll του ινστιτούτου CSA που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Οι Σοσιαλιστές (PS) του Φρανσουά Ολάντ υπέστησαν βαριά ήττα, καθώς αναμένεται να χάσουν περίπου στους μισούς από τους 61 νομούς και τις επαρχίες που έλεγχαν, επικρατώντας σε 27-31.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το FN στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος. Η κεντροαριστερά εμφανίστηκε «ιδιαίτερα κατακερματισμένη» και «γνώρισε μια καθαρή οπισθοχώρηση» παραδέχθηκε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατήγγειλε εκ νέου «τις ιδιαίτερα αυξημένες επιδόσεις της άκρας δεξιάς», ενώ υπογράμμισε ότι το FN συνιστά «έναν θανάσιμο κίνδυνο» καθώς «θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές» του 2017.

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σηματοδοτεί «την αμετάκλητη αποκήρυξη της κυβέρνησης» από τους εκλογείς, τόνισε ο επικεφαλής του UMP Νικολά Σαρκοζί. «Είναι η άρνηση, η ανικανότητα που τιμωρήθηκαν» επισήμανε ο πρώην (2007-2012) πρόεδρος της Γαλλίας.

Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα εξέφρασε η Μαρίν Λεπέν, επισημαίνοντας ότι το PS εξαφανίζεται από τον χάρτη. Η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Μετώπου θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται, στο δρόμο για την εξουσία, και τόνισε ότι είναι επικεφαλής του μοναδικού αντιστασιακού κινήματος.

Σε αντίσταση κάλεσε ο ηγέτης του κόμματος της Αριστράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας απειλείται με διάλυση».

Πολωμένο το κλίμα της προεκλογικής μάχης

Το FN, που επιθυμούσε να κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση, είχε στοχοθετήσει ειδικά την περιφέρεια Βοκλίζ, στη νότια Γαλλία, όπου η υποψήφιά του ήταν η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανιψιά της προέδρου του FN και ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής ακροδεξιάς. Το κόμμα ήθελε επίσης τη νίκη στο Πα ντε Καλέ και στο Εν.

Αναλυτές και πολιτειολόγοι επισημαίνουν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα όλο και πιο μεγάλης πόλωσης. Κυριάρχησαν στον πολιτικό διάλογο θέματα όπως η «μετανάστευση και η ανασφάλεια, το αίσθημα της οικονομικής παρακμής της Γαλλίας» και φάνηκε να υπάρχει η αίσθηση ότι τα «καθιερωμένα κόμματα έχουν αποτύχει και δεν είναι πια αξιόπιστα» σχολίασε ο πολιτειολόγος Πιερ Μαρτέν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Parisien.

Η ήττα αυτή των Σοσιαλιστών σημειώνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τον πρόεδρο Ολάντ, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου είναι πολύ χαμηλά. Η γαλλική οικονομία μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα και η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.

Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017 ο Φρανσουά Ολάντ είναι «με την πλάτη στον τοίχο» σχολίασε στενός του συνεργάτης, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Στο Ελιζέ «όλοι φοβούνται πως θα εξαλειφθεί από τον πρώτο γύρο (των προεδρικών εκλογών) το 2017» πρόσθεσε ο ίδιος.

Περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν στις κάλπες. Η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 50%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024