Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έσβησαν τα φώτα σε 170 χώρες για την «Ώρα της Γης»

Έσβησαν τα φώτα σε 170 χώρες για την «Ώρα της Γης»

Ολόκληρος ο πλανήτης συμμετείχε στην επιχείρηση «Ώρα της Γης» που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου. Περίπου 1.200 μνημεία σε 170 χώρες έστειλαν, έτσι, το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην πρωτοβουλία συμμετείχε και η Αθήνα, με την Ακρόπολη να βυθίζεται στο σκοτάδι. Φωτορεπορτάζ

Ολόκληρος ο πλανήτης συμμετείχε στην επιχείρηση «Ώρα της Γης» που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Περίπου 1.200 μνημεία σε 170 χώρες έστειλαν, έτσι, το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη Νέα Υόρκη τα συνήθως εντυπωσιακά νυχτερινά φώτα στο Empire State Building χαμήλωσαν ενώ οι πινακίδες νέον στο Μπρόντγουεϊ έσβησαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ βυθίστηκε στο σκοτάδι για πέντε λεπτά. Η διάρκεια της «επιχείρησης» αυτής ήταν περιορισμένη για λόγους ασφαλείας. Εκτός όμως από τον Πύργο του Άιφελ, άλλα 300 παριζιάνικα μνημεία έσβησαν τα φώτα τους στο πλαίσιο της «Ώρας της Γης» που οργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Για το WWF, η βασική ιδέα δεν είναι να εξοικονομήσει ο πλανήτης ηλεκτρική ενέργεια για μία ώρα αλλά να υπενθυμίσει σε όλους το κόστος που έχει για τη Γη η ενέργεια που καταναλώνεται και να ζητήσει μια ισχυρή διεθνή δέσμευση ώστε να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή.

«Σώστε το κλίμα μας τώρα!» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο Βερολίνο: το σχημάτισαν με αναμμένα κεριά, στο έδαφος κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Για μία ώρα έσβησαν επίσης τα φώτα στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα, στο Μουσείο του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στο Big Ben και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, στο Κολοσσαίο της Ρώμης, στους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης, στην Πλατεία των Ηρώων της Βουδαπέστης αλλά και στην Ακρόπολη, στην Αθήνα.

Στη Μαδρίτη, στους Κήπους απέναντι από το βασιλικό Ανάκτορο, μόλις έσβησαν τα φώτα ποδηλάτες ανέλαβαν να κάνουν πετάλι για να φωτίσουν μια τεράστια υδρόγειο, υπό τα χειροκροτήματα δεκάδων θεατών που χόρευαν και τραγουδούσαν κρατώντας στα χέρια τους μικρές, φωτεινές υδρογείους.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος συμμετείχε στη δράση αυτή με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Όπως είπε, η κινητοποίηση συνιστά «μια συμβολική και πανίσχυρη υπενθύμιση ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα […] αλλά θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δεν μας μένει πολύς χρόνος για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές. Αν ο καθένας στη Γη κατανάλωνε τις φυσικές πηγές με τον ρυθμό που το κάνουμε στη Βρετανία θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους τριών πλανητών».

Το «σύνθημα» για την έναρξη της Ώρας της Γης είχε δώσει το Σίδνεϊ από τις 12.30 (ώρα Ελλάδας, 20.30 τοπική ώρα) το μεσημέρι του Σαββάτου. Η περίφημη γέφυρα του λιμανιού βυθίστηκε στο σκοτάδι για μία ώρα.

«Στην Αυστραλία, η γεωργία και η βιομηχανία είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», είπε η Άννα Ρόουζ, η υπεύθυνη της κινητοποίησης για την Ωκεανία.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει από το Σίδνεϊ το 2007 και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο. Φέτος επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους 170 χώρες και 1.200 μνημεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024