Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βγαίνει πάλι από το κάδρο της υπόθεσης Νίσμαν η πρόεδρος της Αργεντινής

Βγαίνει πάλι από το κάδρο της υπόθεσης Νίσμαν η πρόεδρος της Αργεντινής

Απορρίφθηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο η έφεση που είχε ασκήσει εισαγγελέας της Αργεντινής κατά της απαλλαγής της πρόεδρου Κριστίνα Φερνάντες από τη διερεύνηση της λεγόμενης «υπόθεσης Νίσμαν». Υπενθυμίζεται ότι ο νεκρός -πλέον- Νίσμαν επρόκειτο να καταθέσει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η κυβέρνηση της προέδρου είχε σκοπό να συγκαλύψει την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το Ιράν.

Απορρίφθηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο η έφεση που είχε ασκήσει εισαγγελέας της Αργεντινής κατά της απαλλαγής της πρόεδρου Κριστίνα Φερνάντες από τη διερεύνηση της λεγόμενης «υπόθεσης Νίσμαν».

Υπενθυμίζεται ότι ο νεκρός -πλέον- Νίσμαν επρόκειτο να καταθέσει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η κυβέρνηση της προέδρου είχε σκοπό να συγκαλύψει την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το Ιράν.

Ο Νίσμαν θα κατέθετε στις 20 Ιανουαρίου στο Κογκρέσο ντοκουμέντα που θα αποδείκνυαν -όπως ο ίδιος υποστήριζε- ότι η πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών παρεμπόδισαν την έρευνα για την εμπλοκή του Ιράν στην βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κέντρου (ΑΜΙΑ) το 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Αυτό θα γινόταν προκειμένου να προχωρήσουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Μπουένος Αϊρες και Τεχεράνης.

Στις 19 Ιανουαρίου, λίγες ώρες προτού καταθέσει στο Κογκρέσο, ο Νίσμαν βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Προς το παρόν, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι αυτοκτόνησε.

Ο δικαστής Ντάνιελ Ραφέκας που πήρε στα χέρια του την υπόθεση, αποφάσισε να απορρίψει τις καταγγελίες, εκτιμώντας ότι δεν στοιχειοθετείται η ποινική εξέταση της υπόθεσης.

Επί της απόφασης ασκήθηκε έφεση. «Μια ποινική υπόθεση εξαιρετικής βαρύτητας και θεσμικής σημασίας, όπως αυτή που παρουσιάστηκε από τον Δρ Νίσμαν απαιτεί γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έλθει στο φως η πλήρης αλήθεια για το τι συνέβη» ανέφερε ο εισαγγελέας Χεράρδο Πολισίτα, εξηγώντας γιατί άσκησε έφεση.

Σήμερα, Πέμπτη, η Δικαιοσύνη με ψήφους 2 έναντι 1, αποφάσισε να απορρίψει την έφεση.

Η επίθεση του 1994 στοιχειώνει τη χώρα

Η τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό κέντρο της αργεντινής πρωτεύουσας (στη χώρα ζει μια από τις πολυπληθέστερες εβραϊκές κοινότητες του κόσμου) εξακολουθεί να συγκλονίζει, αλλά και να βασανίζει την χώρα, δεδομένου ότι κανείς δεν έχει ακόμα καθίσει στο εδώλιο.

Το 2004 ο τότε πρόεδρος της χώρας (σύζυγος της νυν προέδρου), Νέστορ Κίρσνερ, διόρισε τον εισαγγελέα Νίσμαν ως αρμόδιο να ερευνήσει τα γεγονότα. Ο Νίσμαν κατηγορούσε το Ιράν ότι κρυβόταν πίσω από την επίθεση, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος συγκεκριμένων ιρανών αξιωματούχων. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το 2013, η πρόεδρος πέρασε από το Κογκρέσο νόμο, ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετείχαν αξιωματούχοι από την Αργεντινή και το Ιράν. Στόχος, η διερεύνηση της υπόθεσης, η ανάκριση των υπόπτων επί ιρανικού εδάφους.

Η συμφωνία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα. Αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματική, ενώ ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ αφού ούτε το Ιράν την ενέκρινε.

H πρόεδρος της Αργεντινής αναφέρθηκε στην υπόθεση πριν από λίγες εβδομάδες, ανοίγοντας τις εργασίες της νέας νομοθετικής περιόδου. Παραδοσιακά στην Αργεντινή, ο αρχηγός του κράτους παρουσιάζεται ενώπιον του Κογκρέσου την 1η Μαρτίου, αναλύοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει.

Αναφερόμενη στην υπόθεση, η Φερνάντες κάλεσε πολιτικούς και δικαστές να μην χρησιμοποιούν την τρομοκρατική επίθεση για μικροκομματικά οφέλη. «Να επιδιώκετε στα σοβαρά δικαιοσύνη, γιατί αυτό που συνέβη ήταν τρομερό» σημείωσε.

Αναφερόμενη στον θάνατο του Νίσμαν, είπε: «Λυπάμαι για τον θάνατό του, όπως θα αισθανόμουν το ίδιο για τον θάνατο οποιουδήποτε άλλου συμπολίτη μας. Πρέπει όμως να πω ότι διάβασα προσεκτικά την καταγγελία του, όπως και την απόφαση του δικαστή Ντανιέλ Ραφέκας, που μιλά από μόνη της.

» Και τελικά, ποια εκδοχή των λεγόμενων του Νίσμαν να κρατήσω; Αυτή που με κατηγορεί για προσπάθεια συγκάλυψης ή αυτήν που απευθύνεται σε μένα προσωπικά, αναγνωρίζοντας όλα όσα έχουμε κάνει για την υπόθεση, προκειμένου να την παρουσιάσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;»

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, μετά τον θάνατο του Νίσμαν, η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από τις ΗΠΑ να συμπεριλάβουν το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης του 1994 στις συνομιλίες που διεξάγονται για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Ουάσινγκτον απέρριψε το αίτημα. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, τόνισε ότι το θέμα είναι ανοικτό και ερευνάται από την Αργεντινή. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στο παρελθόν στις έρευνες και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024