Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην τελευταία του κατοικία επέστρεψε ο Ριχάρδος ο Γ'

Στην τελευταία του κατοικία επέστρεψε ο Ριχάρδος ο Γ’

Η τελετή για την επαναταφή του βρετανού βασιλιά Ριχάρδου Γ' πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στον Καθεδρικό Ναό του Λέστερ. Ο πρύτανης του Λέστερ είπε ότι στόχος της τελετής είναι η αναγνώριση της βρετανικής ιστορίας. Ποίημα της Κάρολ Αν Ντάφι διάβασε ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, μακρινός συγγενής του Ριχάρδου Γ', ενός από τους πιο δαιμονοποιημένους βρετανούς ηγέτες. Φωτορεπορτάζ

Η τελετή για την επαναταφή του βρετανού βασιλιά Ριχάρδου Γ’ πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στον Καθεδρικό Ναό του Λέστερ.

Ποίημα της Κάρολ Αν Ντάφι διάβασε ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, μακρινός συγγενής του Ριχάρδου Γ’.

Η τελετή χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι πραγματοποιήθηκε παρουσία της Δούκισσας του Ουέσεξ και του Δούκα και της Δούκισσας του Γκλούσεστερ.

Ο επίσκοπος του Λέστερ, Τιμ Στίβενς, είπε στη διάρκεια της τελετής: «Οι άνθρωποι έχουν έρθει εδώ κατά χιλιάδες από όλο τον κόσμο, σε αυτό το σημείο τιμής, όχι για να κρίνουν ή να καταδικάσουν, αλλά για να σταθούν με ταπεινότητα».

«Σήμερα ήρθαμε για να δώσουμε σε αυτόν τον βασιλιά και σε αυτά τα ανθρώπινα λείψανα, την αξιοπρέπεια και την τιμή που τους αρνήθηκαν στον θάνατο» πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης του Λέστερ είπε στο BBC ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν, αλλά ότι η τελετή αποτελεί αναγνώριση της ιστορίας της Βρετανίας.

«Επίσης αποτελεί αναγνώριση του πόνου, της ταπείνωσης που υπέστη μετά τον θάνατό του -κάτι που δεν θα θέλαμε για κανέναν άνθρωπο» είπε.

Διακόσιοι πολίτες -που επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση- παρακολούθησαν την τελετή.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ εντόπισε σε ανασκαφή λείψανα που θεωρήθηκε ότι ανήκουν στον βρετανό βασιλιά Ριχάρδο Γ’. Αμέσως μετά έγιναν εξετάσεις DNA οι οποίες απέδειξαν ότι τα λείψανα ανήκουν στον Ριχάρδο.

Ο θρυλικός βρετανός βασιλιάς που πέθανε το 1485 κατά τη διάρκεια μιας μάχης δέχτηκε συντριπτικά χτυπήματα στο κεφάλι το οποίο πιθανότατα ήταν απροστάτευτο αφού είτε δεν φορούσε κράνος είτε αυτό έπεσε κάτω κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο Ριχάρδος ο Γ’ υπήρξε πρωταγωνιστής του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ, όπου εμφανιζόταν ως κακός. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι Τυδώρ, η οικογένεια που τον νίκησε στον Πόλεμο των Ρόδων, συνέδραμαν ώστε ο Ριχάρδος να μείνει στην ιστορία ως κακός. Ιστορικοί εκτιμούν ότι η βασιλεία του ήταν πλημμυρισμένη με αίμα, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για τον φόνο των νεαρό ανιψιών του που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι στον Πύργο του Λονδίνου.

Ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε στο έργο του μία φράση που έμεινε θρυλική: Στη μάχη, βλέποντας ότι χάνει ο Ριχάρδος Γ’ αναφωνεί: «Το βασίλειό μου για ένα άλογο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024