Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για λιποταξία κατηγορείται ο λοχίας Μπέργκνταλ μετά την απελευθέρωσή του

Για λιποταξία κατηγορείται ο λοχίας Μπέργκνταλ μετά την απελευθέρωσή του

Αμερικανικό στρατοδικείο θα δικάσει τον λοχία Μπόου Μπέργκνταλ με την κατηγορία της λιποταξίας και της παράλειψης καθήκοντος ενώπιον του εχθρού, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Ο λοχίας είχε πιαστεί αιχμάλωτος στο Αφγανιστάν αφού εγκατέλειψε τη θέση του και είχε αφεθεί ελεύθερος έπειτα  από χρόνια όταν απελευθέρωθηκαν πέντε μέλη των Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα.

Αμερικανικό στρατοδικείο θα δικάσει τον λοχία Μπόου Μπέργκνταλ με την κατηγορία της λιποταξίας και της παράλειψης καθήκοντος ενώπιον του εχθρού, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Ο λοχίας είχε πιαστεί αιχμάλωτος στο Αφγανιστάν αφού εγκατέλειψε τη θέση του και είχε αφεθεί ελεύθερος έπειτα από χρόνια όταν απελευθέρωθηκαν πέντε μέλη των Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα.

Η ανταλλαγή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ -στις οποίες στη συνέχεια είχαν προστεθεί κατηγορίες άλλων στρατιωτών πως στον Μπέργκνταλ έπρεπε να «χρεωθεί» και ο θάνατος άλλων συναδέλφων τους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την απελευθέρωσή του.

Ο συνήγορος του Μπέργκνταλ, ο Γιουτζίν Φάιντελ, δήλωσε ότι μια πρώτη διαδικασία, για να κριθεί εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε ο λοχίας να περάσει από στρατοδικείο, θα γίνει την 22η Απριλίου.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ είχε εξαφανιστεί την 30ή Ιουνίου 2009 από ένα φυλάκιο στο Μεστ-Λαλάκ, στην επαρχία Πάκτικα, στο ανατολικό Αφγανιστάν, νωρίς το πρωί, μετά την εκτέλεση σκοπιάς. Κατόπιν έγινε γνωστό πως αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν.

Έγινε σαφές ότι ήταν αδικαιολογήτως απών όταν δεν παρουσιάστηκε στην αναφορά, ενώ το όπλο του, τα πυρομαχικά που είχε χρεωθεί και η εξάρτυσή του εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη βάση.

Την αρχική ευφορία για την απελευθέρωση του λοχία ακολούθησε μια πολιτική θύελλα, όταν Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί κατήγγειλαν ότι δεν ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα 30 ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, για την αποφυλάκιση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, καθώς και όταν συστρατιώτες του λοχία είπαν πως πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ο Μπέργκνταλ είχε λιποτακτήσει.

Τον Μπέργκνταλ μετά την εξέταση της υπόθεσής του βαρύνουν κατηγορίες για λιποταξία με σκοπό την αποφυγή της εκτέλεσης σημαντικού ή επικίνδυνου καθήκοντος καθώς και παράλειψη καθήκοντος ενώπιον του εχθρού και εγκατάλειψη θέσης με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο φυλάκιο του στρατού, ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Φορτ Μπραγκ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Βάσει του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα των ΗΠΑ, η κατηγορία της λιποταξίας επισύρει ποινή κάθειρξης πέντε ετών και η κατηγορία της παράλειψης καθήκοντος ενώπιον του εχθρού επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ εκτελεί σήμερα καθήκοντα γραφείου στη βάση Φορτ Σαμ Χιούστον, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Εκπρόσωπος της βάσης είπε ότι επαφίεται στο νομικό σώμα του στρατού να αποφασίσει τι θα συμβεί στον Μπέργκνταλ μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024