Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
New York Times: Ο ένας πιλότος «είχε κλειδωθεί έξω» από το πιλοτήριο

New York Times: Ο ένας πιλότος «είχε κλειδωθεί έξω» από το πιλοτήριο

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιπλέκουν την εικόνα γύρω από το δυστύχημα της Germanwings: Οι New York Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές στην έρευνα, πως ένας από τους πιλότους είχε κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο την ώρα της καθόδου. Την αναφορά δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημες πηγές ή η αεροπορική. Εμπειρία μικρότερη των δύο ετών είχε ο συγκυβερνήτης. Παράλληλα, στην Ντιν των γαλλικών Άλπεων πηγαίνουν συγγενείς των επιβαινόντων ενώ οι πρώτες σοροί έχουν περισυλλεχθεί.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιπλέκουν την εικόνα γύρω από το δυστύχημα της Germanwings: Οι New York Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές στην έρευνα, πως ένας από τους πιλότους είχε κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο την ώρα της καθόδου.

Δεν είναι σαφές εάν ήταν ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης είχε μείνει εκτός πιλοτηρίου και γιατί ο πιλότος που ήταν εντός δεν ανταποκρινόταν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο κυβερνήτης είχε πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία, αλλά ο συγκυβερνήτης είχε 630 ώρες πτήσης και εργαζόταν από το 2013.

Την αναφορά πως μόνο ένας βρισκόταν στο πιλοτήριο, ανάλογη της οποίας κάνει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημες πηγές ή η αεροπορική. Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένεται η άφιξη συγγενών των επιβαινόντων σε σημείο κοντά στην περιοχή των ερευνών στις γαλλικές Άλπεις, οι οποίες και προμηνύονται χρονοβόρες. Κάποιες σοροί έχουν ήδη περισυλλεχθεί, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.Το πρώτο μαύρο κουτί, ο καταγραφέας των συνομιλιών στο πιλοτήριο, είχε μεταφερθεί στο Παρίσι και, παρά τις ζημιές που υπέστη, το περιεχόμενό του αναλύθηκε. Σύχγυση είχε δημιουργηθεί γύρω από το δεύτερο κουτί, τον καταγραφέα στοιχείων πτήσης, το οποίο (όπως τελικά διευκρινίστηκε) ακόμη αναζητείται και έχει βρεθεί μόνο το περίβλημά του.

Επισήμως, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά από τα όσα προκύπτουν από τον καταγραφέα συνομιλιών στο πιλοτήριο. Οι γαλλικές αρχές που χειρίζονται την έρευνα έχουν περιοριστεί στο ότι ακούγονται μόνο ομιλίες και ήχοι από το πιλοτήριο οι οποίοι ακόμη εξετάζονται και θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις με τα πρώτα στοιχεία.

Οι New York Times (ΝΥΤ) επικαλούνται την Πέμπτη στρατιωτικές πηγές κοντά στην έρευνα, σύμφωνα με τις οποίες τα όσα ακούγονται δείχνουν πως την ώρα της πτώσης στο πιλοτήριο βρισκόταν μόνο ο ένας από τους δύο πιλότους, ενώ ο δεύτερος προσπαθούσε μάταια να ανοίξει την πόρτα για να μπει.

Στην αρχή της πτήσης, υποστηρίζεται, οι συνομιλίες των πιλότων είναι «πολύ ψύχραιμες» αλλά σε κάποιο σημείο φαίνεται ότι ο ένας από τους δύο βγαίνει από το πιλοτήριο. Όταν προσπαθεί να επιστρέψει, «χτυπά ελαφρά την πόρτα, αλλά δεν παίρνει απάντηση».

«Στη συνέχεια χτυπά πιο δυνατά, και πάλι δεν παίρνει απάντηση. Ακούγεται να προσπαθεί να σπρώξει την πόρτα σαν να θέλει την σπάσει, αλλά ποτέ δεν ακούγεται απάντηση» από μέσα, υποστηρίζουν οι ΝΥΤ.

Σε βίντεο της Airbus που παρουσιάζει τη λειτουργία του συστήματος για κλείδωμα του πιλοτηρίου φαίνεται ότι υπάρχει τρόπος, σε έκτακτη ανάγκη, να ξεκλειδωθεί η πόρτα από το εξωτερικό με κωδικό ασφαλείας.

Ωστόσο, όπως ενδεικτικά αναφέρει στη Monde ο πιλότος της AirFrance Εμανουέλ Μιστραλί, είναι πιθανόν να μείνει κλειδωμένο το πιλοτήριο από μέσα επειδή «ο κωδικός μπορεί να απενεργοποιηθεί από τους πιλότους», όπως λέει.




Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΝΥΤ επικαλούνται στρατιωτικό αξιωματούχο. Τις έρευνες έχει αναλάβει η γαλλική υπηρεσία έρευνα αεροπορικών δυστυχημάτων (BEA), που είναι πολιτική υπηρεσία.

Από το 2013 πετούσε ο συγκυβερνήτης – συγγενείς στο σημείο των ερευνών

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος της μητρικής της Germanwings, της Lufthansa, επιβεβαίωσε τις αναφορές για το ιστορικό των δύο πιλότων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο κυβερνήτης είχε ολοκληρώσει πάνω από 6.000 ώρες πτήσεις σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος και είχε εμπειρία δέκα ετών στις δύο εταιρείες.

Ο συγκυβερνήτης είχε συμπληρώσει αρκετά λιγότερες ώρες πτήσης, και συγκεκριμένα 630. Δούλευε από το 2013 και νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στη σχολή της Lufthansa στη Βρέμη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο πιλότων.

Την Πέμπτη, ανεμένεται να φτάσουν συγγενείς στην περιοχή των γαλλικών Άλπεων από την οποία συντονίζεται η έρευνα. Έχουν ναυλωθεί δύο πτήσεις, μία από το Ντύσελντορφ και μία από τη Βαρκελώνη. Άλλοι αναμένονται με λεωφορείο από την Ισπανία.

Κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφέρει καταλύματα σε όσους συγγενείς των επιβαίνοντων θελήσουν να βρεθούν κοντά στο σημείο των ερευνών. Εκτός από δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουν προσφερθεί ακόμη και δωμάτια σε σπίτια ιδιωτών.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024