Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαθύτερα στο χάος βυθίζεται η Υεμένη

Βαθύτερα στο χάος βυθίζεται η Υεμένη

Φόβους για έναν αιματηρό και διαρκή πόλεμο στην Υεμένη έχει προκαλέσει η επέλαση των ανταρτών Χούτι στη χώρα, η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος. Tο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι έχει διαφύγει σε ένα «ασφαλές μέρος», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Κατελήφθη από αντάρτες το αεροδρόμιο του Άντεν.

Φόβους για έναν αιματηρό και διαρκή πόλεμο στην Υεμένη έχει προκαλέσει η επέλαση των ανταρτών Χούτι στη χώρα, η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος.

Την Τετάρτη, το συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι έχει διαφύγει σε ένα «ασφαλές μέρος», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ένα αεροπλάνο έριξε τρεις πυραύλους εναντίον του προεδρικού μεγάρου, στη συνέχεια ερρίφθησαν αντιαεροπορικά πυρά» είπε η πηγή αυτή.

Ο διευθυντής του γραφείου του Χάντι επεσήμανε ότι ο πρόεδρος είναι ασφαλής και βρίσκεται ακόμη στο Άντεν, ενώ σημείωσε ότι οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα.

«Είναι καλά και διευθύνει τη νότια και λαϊκή αντίσταση ώστε να αποτραπεί η είσοδος των δυνάμεων των πολιτοφυλάκων στο Άντεν» υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Μέραμ.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν κατελήφθη από δυνάμεις του πρώην προέδρου της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, σύμμαχο των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Νωρίτερα, το αεροδρόμιο είχε κλείσει και είχε ανασταλεί η αεροπορική κυκλοφορία.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιάσιν ζητά να επέμβει «άμεσα» ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Στη διάρκεια της αραβικής συνόδου κορυφής θα ζητήσουμε μια άμεση επέμβαση», είπε ο Γιάσιν ο οποίος βρίσκεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου ξεκινά το Σάββατο η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. «Μια στρατιωτική επέμβαση», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου απάντησε ότι ο οργανισμός θα συζητήσει την πρόταση του Γιασίν για στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης υπέβαλε σήμερα την ιδέα […] στη διάρκεια συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου» εξήγησε ο Άχμεντ Μπεν Χίλι.

«Το θέμα θα εξεταστεί αύριο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους αντάρτες Χούτι να σταματήσουν να προκαλούν αστάθεια στη χώρα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει που βρίσκεται ο πρόεδρος της Υεμένης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, κάλεσε τους αντάρτες να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Υεμένης έχει διαφύγει από τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024