Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομμάτια έχει γίνει το αεροσκάφος στις Άλπεις, «τίποτε δεν δείχνει τρομοκρατία»

Κομμάτια έχει γίνει το αεροσκάφος στις Άλπεις, «τίποτε δεν δείχνει τρομοκρατία»

Σε εκατοντάδες κομμάτια, σκορπισμένα σε απρόσιτη περιοχή των γαλλικών Άλπεων, έχει διαλυθεί το αεροσκάφος της Germanwings. Οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων ξεκίνησαν ξανά με το πρώτο φως της Τετάρτης. Ραχόι, Μέρκελ και Ολάντ πηγαίνουν κοντά στο σημείο των ερευνών. Θρήνος σε Γερμανία και Ισπανία για το ατύχημα, εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ζημιές έχει υποστεί το μαύρο κουτί, αλλά είναι αξιοποιήσιμο. Το αεροσκάφος δεν είχε τεχνικά προβλήματα, λέει η μητρική εταιρεία. Φωτορεπορτάζ, βίντεο - Όλες οι εξελίξεις.

Σε εκατοντάδες κομμάτια, σκορπισμένα σε απρόσιτη περιοχή των γαλλικών Άλπεων, έχει διαλυθεί το αεροσκάφος της Germanwings, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τα μέλη των δυνάμεων που έχουν εικόνα από αέρος. Οι επιχειρήσεις των συνεργείων να φτάσουν στο σημείο και να ξεκινήσουν την περισυλλογή των σορών ξεκίνησαν ξανά με το πρώτο φως της Τετάρτης. Ραχόι, Μέρκελ και Ολάντ πηγαίνουν κοντά στο σημείο των ερευνών. Θρήνος σε Γερμανία και Ισπανία για το ατύχημα, εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η εισαγγελία της Μασσαλίας, που διαχειρίζεται από τη νομική πλευρά την αεροπορική τραγωδία, έχει ανοίξει έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε πως θα ληφθεί κατάθεση από οκτώ μάρτυρες, χωρίς να είναι σαφές για ποιους πρόκειται. Ανάλογη διαδικασία έχει ανοίξει και η εισαγγελία του Ντύσελντορφ, η οποία και πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να ζητήσει τη συνεργασία των δικαστικών αρχών της Μασσαλίας.Ενδεικτικό είναι ότι στα σχεδόν 40 στρέμματα στα οποία έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια δεν φαίνεται ούτε ένα μεγάλο τμήμα του αεροσκάφους.

Τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα διορθώθηκαν σε 72 Γερμανούς υπηκόους και 35 Ισπανούς μεταξύ των συνολικά 150 επιβαίνοντων, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έδωσε η Germanwings.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανέφερε, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο RTL, πως το μαύρο κουτί που βρέθηκε έχει υποστεί ζημιές, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο Καζνέβ επανέλαβε πως οι γαλλικές αρχές θεωρούν κάθε ενδεχόμενο ανοικτό για τα αίτια του δυστυχήματος.

Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας πάντως δεν φαίνεται πιθανό στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό. Το ίδιο ανέφερε και η υπουργός Συγκοινωνιών, λέγοντας πως το ενδεχόμενο δεν εξετάζεται ως το κεντρικότερο καθώς το αεροπλάνο δεν φαίνεται να εξερράγη.

Και η γερμανική πλευρά, που μετέχει εκ του σύνεγγυς στην έρευνα, απομακρύνει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας: «Δεν υπάρχουν, βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, στοιχεία πως το αεροσκάφος μπορεί να έπεσε μετά από σκόπιμη ενέργεια τρίτων» είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ.

Κάθε στοιχείο από τη δεύτερη ημέρα των ερευνών επιβεβαιώνει την εκτίμηση των γαλλικών αρχών πως κανείς από τους 150 επιβαίνοντες -ανάμεσά τους δύο βρέφη και 16 μαθητές- δεν έχει επιζήσει.

Όπως ανέφερε πιλότος των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ο Ξαβιέ Ρόι, την Τετάρτη δεν αναμένεται να ανασυρθούν σοροί.

Το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά που έχει ανασυρθεί, ο καταγραφέας των συνομιλιών στο πιλοτήριο, έχει ήδη μεταφερθεί στο Παρίσι για ανάλυση. Η πρώτη απάντηση που ελπίζουν να βρουν οι ερευνητές από το μαύρο κουτί είναι το αίνιγμα της οκτάλεπτης σιγής ασυρμάτου από τους χειριστές πριν την πτώση.

Το αεροσκάφος «δεν είχε τεχνικά προβλήματα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Germanwings, της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ. «Είναι ανεξήγητο πώς μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο με ένα αεροσκάφος χωρίς τεχνικά προβλήματα και τόσο πεπειραμένους χειριστές» είπε ο Σπορ, λέγοντας πως είναι «μία από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη, ημέρα για την Lufthansa».

Η έρευνα θα έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι η ανάσυρση των σορών, η δεύτερη η εξακρίβωση εάν έχουν περισυλλεχθεί όλα τα τμήματα του αεροσκάφους και η τρίτη η εξέταση όσων στοιχείων μπορούν να προκύψουν από τα συντρίμμια (όπως εάν οι τουρμπίνες λειτουργούσαν την ώρα της πρόσκρουσης).

«Το αεροπλάνο έγινε σκόνη» – δεν θέλουν να πετάξουν πληρώματα της Germanwings

Τα όσα μεταφέρουν τα συνεργεία που επιχειρούν, με κύρια προτεραιότητα την ανάσυρση του δεύτερου μαύρου κουτιού και την περισυλλογή των σορών, μεταδίδουν μία εφιαλτική εικόνα.

Η φράση «έγινε σκόνη» κυριαρχεί στις περιγραφές μελών των συνεργείων που επιστρέφουν από τους χώρους των ερευνών: «Έχει γίνει θρύψαλα, δεν διακρίνεται τίποτα, δεν μπορούμε να δούμε τίποτε, ούτε καν να διακρίνουμε αεροπλάνο» είπε χαρακτηριστικά ο Ερίκ Σαπέ, μέλος ομάδας πυροσβεστών.

Οι καιρικές συνθήκες το μεσημέρι της Τετάρτης δεν εμποδίζουν τις έρευνες -δεν βρέχει και η θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους δέκα βαθμούς. Δεδομένης όμως της εξαιρετικής δυσκολίας του σημείου -σε αρκετά σημεία, η κλίση του εδάφους φτάνει και τις 70 μοίρες- η κύρια φάση της έρευνας αναμένεται ούτως ή άλλως να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφέρει καταλύματα σε όσους συγγενείς των επιβαίνοντων θελήσουν να βρεθούν κοντά στο σημείο των ερευνών. Εκτός από δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουν προσφερθεί ακόμη και δωμάτια σε σπίτια ιδιωτών.

Παράλληλα, για την ίδια την Germanwings τα προβλήματα συνεχίζονται. Ο δισταγμός αρκετών πληρωμάτων να πετάξουν δεν έλειψε ούτε και την Τετάρτη, και ορισμένοι δήλωσαν αδυναμία να εκτελέσουν τις πτήσεις.

Η εταιρεία ανέφερε πως «σέβεται το πένθος των εργαζομένων που έχασαν συναδέλφους» και προσπαθεί να καλύψει τα κενά. Έως το μεσημέρι, είχε ακυρωθεί μόνο μία πτήση.

Η Germanwings στράφηκε για την κάλυψη των δρομολογίων σε άλλες εταιρείες, κυρίως τη μητρική της Lufthansa και την AirBerlin και TuiFly. Από αυτές χρησιμοποιεί την Τετάρτη έντεκα αεροσκάφη για να εκτελέσει 40 πτήσεις.

Στις 10:57, την ώρα της συντριβής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στα σχολεία της Γερμανίας και από όλα τα πληρώματα της Germanwings και της μητρικής Lufthansa ανά τον κόσμο.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024