Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρές μάχες στην Υεμένη ανάμεσα σε Χούτι και δυνάμεις του προέδρου

Σφοδρές μάχες στην Υεμένη ανάμεσα σε Χούτι και δυνάμεις του προέδρου

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στην Υεμένη, ανάμεσα σε αντάρτες Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι. Οι αντάρτες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το Άντεν, όπου έχει βρει καταφύγιο ο πρόεδρος της Υεμένης αν και οι ίδιοι δηλώνουν ότι στόχος τους δεν είναι η πόλη, αλλά η προστασία της χώρας από ισλαμιστές μαχητές. Οι Χούτι κατέλαβαν νωρίτερα την Τρίτη τις πόλεις Κιρς και Νταλέα, αλλά δυνάμεις του Χάντι και μαχητές φυλών δηλώνουν ότι τους απώθησαν.

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στην Υεμένη, ανάμεσα σε αντάρτες Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Οι αντάρτες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το Άντεν, όπου έχει βρει καταφύγιο ο πρόεδρος της Υεμένης αν και οι ίδιοι δηλώνουν ότι στόχος τους δεν είναι η πόλη, αλλά η προστασία της χώρας από ισλαμιστές μαχητές.

Οι Χούτι κατέλαβαν νωρίτερα την Τρίτη τις πόλεις Κιρς και Νταλέα, αλλά δυνάμεις του Χάντι και μαχητές φυλών δηλώνουν ότι τους απώθησαν.

Οι αντάρτες έφτασαν την Τρίτη σε απόσταση αναπνοής από το Άντεν, όπου έχει βρει καταφύγιο ο πρόεδρος της Υεμένης αν και οι ίδιοι δηλώνουν ότι στόχος τους δεν είναι η πόλη, αλλά η προστασία της χώρας από ισλαμιστές μαχητές.

Στα ανατολικά, μονάδες των Χούτι εισήλθαν σήμερα, Τρίτη στην πόλη Νταλέα, παραδοσιακό προπύργιο των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, και ενεπλάκησαν σε μάχες με μέλη φυλών και πολιτοφυλακές του κινήματος ανεξαρτησίας, όπως δήλωσαν κάτοικοι.

Οι δυνάμεις του Χάντι εξαπέλυσαν επίθεση κατά των ανταρτών και φαίνεται ότι κατάφεραν να τους διώξουν από τα σημεία που είχαν καταλάβει νωρίτερα.

Παράλληλα, αντάρτες εισήλθαν και στο λιμάνι Αλ Μούχα στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούτι, οι οποίοι έχουν τη στήριξη του Ιράν, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον πορθμό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά πετρελαίου.

Την Τρίτη, οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Κιρς, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Άντεν, μετά από έντονες μάχες με δυνάμεις του Χάντι. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι δήλωσαν ότι επιτέθηκαν στους Χούτι με ρουκέτες και τους ανάγκασαν να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Στη βόρεια επαρχία Τάιζ συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά των Χούτι και μελών της σιιτικής πολιτοφυλακής στο χωριό Τούρμπα και τη γειτονική πόλη Τάιζ. Οι μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Σήμερα ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων κατά των Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο το αεροδρόμιο της Τάιζ και ένα στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων και άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη.

Οι αντάρτες Χούτι είχαν καταλάβει τον Σεπτέμβριο τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Σαναά.

Εκπρόσωπος των Χούτι υπογράμμισε ότι οι σιίτες αντάρτες δεν έχουν στόχο να καταλάβουν το Άντεν, ούτε καμία άλλη επαρχία, αλλά απλώς υπερασπίζονται τη χώρα από τους ισλαμιστές μαχητές.

Η επέλαση των Χούτι έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο αστάθειας στην Υεμένη. Ο Μοχάμεντ αλ Μουχάιτι δήλωσε στο Reuters ότι το κίνημα δεν βλέπει να υπάρχει κανένας λόγος για να μεταφερθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες εκτός Υεμένης στο Κατάρ, αλλά δεν απορρίπτει την ιδέα.

Μια πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ντόχα θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Οι δυνάμεις του προέδρου Χάντι έχουν παρατάξει άρματα μάχης και πυροβολικό σε αρκετούς δρόμους που συνδέουν τη βόρεια με τη νότια Υεμένη, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων σήμερα το πρωί στον κεντρικό δρόμο, 125 χιλιόμετρα βόρεια του Άντεν.

Μέλη φυλών, πολιτοφύλακες και μονάδες του στρατού που είναι πιστές στον Χάντι εμποδίζουν την προέλαση προς νότο των Χούτι.

Πάντως, η άφιξη των σιιτών ανταρτών στην πόλη Νταλέα σηματοδοτεί την πρώτη τους εμφάνιση σε περιοχή του πρώην ανεξάρτητου νότου. Η πόλη είναι εδώ και χρόνια επίκεντρο ενός ένοπλου κινήματος, αίτημα του οποίου είναι η απόσχιση του νότου από τη βόρεια Υεμένη.

Οι γείτονες της Υεμένης, οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, έχουν καταδικάσει την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν έκανε έκκληση τη Δευτέρα στις μοναρχίες του Κόλπου να επέμβουν στρατιωτικά για να εμποδίσουν την προέλαση των Χούτι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024