Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ουκρανική κρίση και οι φόβοι της Βαλτικής στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των «28»

Η ουκρανική κρίση και οι φόβοι της Βαλτικής στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των «28»

Η ουκρανική κρίση και η επισφαλής συμφωνία του Μινσκ κυριαρχούν στην ατζέντα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να τονίζει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά προτεραιότητά της είναι η τήρηση της εκεχειρίας. Στο «κόκκινο» οι ανησυχίες χωρών της Βαλτικής για την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα. Μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 1,103 εκατ. ευρώ δίνει το Λονδίνο στο Κίεβο.

Η ουκρανική κρίση και η επισφαλής συμφωνία του Μινσκ κυριαρχούν στην ατζέντα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να τονίζει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά προτεραιότητά της είναι η τήρηση της εκεχειρίας.

Η Λετονία και οι γείτονές της στη Βαλτική, Εσθονία και Λιθουανία, εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα, καθώς και το φόβο ότι ο ΝΑΤΟ και η ΕΕ κινούνται πολύ αργά για να αποκρούσουν τις ρωσικές ενέργειες.

Η Λιθουανία επανέφερε τη στράτευση στη σκιά σειρά ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων και υπερπτήσεων μαχητικά στα σύνορά της, ενώ η Εσθονία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για σειρά κυβερνοεπιθέσεων.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έρχεται καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική του παρουσία στα κράτη της Βαλτικής, με στρατιωτικά γυμνάσια και εκπαιδευτικές ασκήσεις στη Λιθουανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόκειται για μία σκόπιμη επίδειξη δύναμης και ενότητας απέναντι στην καταγγελλόμενη απειλή της Ρωσίας σε βάρος των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Φάλον έκανε πρόσφατα λόγο για «πραγματικό και υπαρκτό κίνδυνο» για τα κράτη της Βαλτικής.

Από την Ρίγα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για την ουκρανική κρίση, αλλά η προτεραιότητά της είναι να ενισχύσει την εύθραυστη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι αυτό που είναι τώρα αναγκαίο είναι να ενισχυθούν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Προσέθεσε επίσης ότι, παρά τις λιγοστές ενδείξεις βελτίωσης επί του πεδίου, δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των κυρώσεων της ΕΕ επί του παρόντος. «Δεν θα αρθούν μέχρι να συμβεί κάτι πραγματικά καλό επί του πεδίου και από την άλλη είμαστε πάντα έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση αν χρειαστεί» ανέφερε.

Η ίδια προειδοποίησε κατά της επιστροφής σε μία ψυχροπολεμική νοοτροπία.

«Όποια απόπειρα επιστροφής σε μία λογική αντιπαράθεσης που ανατρέχει στη δεκαετία του ’50 του περασμένου αιώνα δεν είναι μία ευρωπαϊκή λογική. Κι αν κάποιος άλλος στη Μόσχα πέσει σε αυτή την παγίδα ή προωθεί αυτή την παγίδα δεν θα ακολουθήσουμε εμείς αυτό το λάθος» τόνισε.

Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας στην Ουκρανία παρά την συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη στο Μινσκ τον περασμένο μήνα, η οποία προβλέπει την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατό και όπλα για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολικά Ουκρανία, γεγονός που παγίως η Ρωσία αρνείται.

Μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό στέλνει το Λονδίνο στο Κίεβο

Η Βρετανία ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι πρόκειται να στείλει στον στρατό της Ουκρανίας πακέτο μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού για να τον βοηθήσει να αμυνθεί έναντι της «επίθεσης της Ρωσίας», όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Ο εξοπλισμός, αξίας 850.000 λιρών (1,103 εκατ. ευρώ) θα δωριστεί στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες κατόπιν αιτήματος του Κιέβου

Το πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων κουτιά πρώτων βοηθειών, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, φορητούς υπολογιστές, κράνη και συσκευές προσδιορισμού θέσης μέσω δορυφόρων (GPS).

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι στέλνει 75 στελέχη των ενόπλων της δυνάμεων στην Ουκρανία, όπου η βία συνεχίζεται παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα τον ουκρανικό στρατό στο μέλλον.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενώπιον της επίθεσης της Ρωσίας» ανέφερε ο Φάλον σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

«Αυτή η δωρεά μη θανατηφόρου εξοπλισμού είναι σχεδιασμένη με στόχο να αποτραπούν περαιτέρω θάνατοι και τραυματισμοί Ουκρανών και να συμβάλει να βελτιωθεί η επίγνωση καταστάσεων επί του πεδίου. Ο συνολικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε τις αμυντικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» προσέθεσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024