Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άνδρες φόρεσαν μπούρκα στο Αφγανιστάν για τα δικαιώματα των γυναικών

Άνδρες φόρεσαν μπούρκα στο Αφγανιστάν για τα δικαιώματα των γυναικών

Αφγανοί πραγματοποίησαν πορεία στην Καμπούλ φορώντας μπούρκες με στόχο να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Η διαμαρτυρία, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Ισότητα» και «Μην λέτε στις γυναίκες τι να φορούν, καλύψτε τα μάτια σας» είναι τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν.


Αφγανοί πραγματοποίησαν πορεία στην Καμπούλ φορώντας μπούρκες με στόχο να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Η διαμαρτυρία, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει ακραία εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ, ανάγκασαν τις γυναίκες να φορούν μπούρκες δημοσίως όταν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Όμως πλέον αυξάνονται οι ανησυχίες στη χώρα και στους εταίρους της ότι οι πρόοδοι που σημειώθηκαν στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών μετά τη διεθνή επέμβαση υπό τις ΗΠΑ για την εκδίωξη των Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Οι διαδηλωτές, που συνδέονται με ομάδα που αποκαλείται Αφγανοί Εθελοντές για την Ειρήνη, δήλωσαν ότι διοργάνωσαν την πορεία εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

«Οι αρχές μας θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε μεγάλα ξενοδοχεία, όμως εμείς θέλαμε να βγάλουμε τους εορτασμούς στον δρόμο» δήλωσε ο 29χρονος ακτιβιστής Μπασίρ. «Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κατανοήσουμε πώς νιώθουν οι γυναίκες είναι να βγούμε στον δρόμο φορώντας μπούρκα» πρόσθεσε.

Η μπούρκα καλύπτει όλο το σώμα και το κεφάλι της γυναίκας, με μόνο ένα υφασμάτινο «παράθυρο» μπροστά από τα μάτια, ώστε να μπορεί να βλέπει. Αν και σύμβολο του τρόπου που οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν τις γυναίκες, η μπούρκα εξακολουθεί να είναι συνηθισμένο θέαμα σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν.

Κάποιοι από τους περίπου 20 άνδρες που συμμετείχαν στην πορεία είπαν ότι όταν φορούσαν τη μπούρκα αισθάνονταν «σαν να ήταν στην φυλακή». Κρατούσαν πανό που έγραφαν: Ισότητα» και «Μην λέτε στις γυναίκες τι να φορούν, καλύψτε τα μάτια σας».

Η πορεία τους προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Ο τροχονόμος Τζαβίντ Χαϊντάρι, 24 ετών, έμοιαζε μπερδεμένος και ελαφρώς ενοχλημένος. «Ποιο το νόημα όλου αυτού;», διερωτήθηκε. «Όλες οι γυναίκες στην οικογένειά μου φορούν μπούρκα. Δεν θα τις άφηνα να βγουν έξω χωρίς μπούρκα» είπε.

Κάποιοι άλλοι άνδρες σταμάτησαν για να παρακολουθήσουν την πορεία, γελώντας και κάνοντας πειράγματα. Μερικοί ήταν μπερδεμένοι, άλλοι δήλωσαν ότι το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών ενθαρρύνει την πορνεία.

Κάποιες γυναίκες που επίσης περνούσαν από το σημείο αντέδρασαν.

«Δεν χρειαζόμαστε κανέναν να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας» είπε η Μεντίνα Άλι, 16 ετών, φοιτήτρια που φορούσε ένα μαύρο μαντήλι που άφηνε να φαίνονται μόνο τα μάτια της και μάλλινα γάντια.

«Είναι ένα ξένο σχέδιο για να δημιουργήσει άσχημη εικόνα για τη μπούρκα και το Αφγανιστάν. Προσπαθούν να κάνουν όσες από εμάς καλύπτουμε το πρόσωπό μας να νιώσουμε άσχημα» πρόσθεσε.

Μια πιο μεγάλης ηλικίας γυναίκα, η Μπίμπι Γκουλ που είπε ότι είναι περίπου 60 ετών και φορούσε μπούρκα, αισθάνθηκε λιγότερο θιγμένη. «Ο σύζυγός μου και ο γιος μου μού λένε να βγάλω τη μπούρκα. Όμως την έχω συνηθίσει, τη φορώ εδώ και 35 χρόνια».

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2013 επεσήμανε ότι οι περισσότερες κακοποιήσεις με θύματα γυναίκες δεν καταγγέλλονται, κυρίως στην επαρχία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024