Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απαλλαγή Ουίλσον και σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το φόνο του Μάικλ Μπράουν

Απαλλαγή Ουίλσον και σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το φόνο του Μάικλ Μπράουν

Χωρίς την απαγγελία κατηγορίας για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων κλείνει η ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για το φόνο του άοπλο Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Συνολική έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ωστόσο ότι η τοπική αστυνομία αντιμετωπίζει ρατσιστικά την κοινότητα των μαύρων, ενώ τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας όσο και η δικαιοσύνη στο Φέργκιουσον κάνουν συστηματικά διακρίσεις εναντίον τους. Και ο Έρικ Χόλντερ ζητά άμεσα δράση.

Χωρίς την απαγγελία κατηγορίας για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων κλείνει η ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα τον άοπλο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Συνολική έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ωστόσο ότι η τοπική αστυνομία αντιμετωπίζει ρατσιστικά την κοινότητα των μαύρων, ενώ τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας όσο και η δικαιοσύνη στο Φέργκιουσον κάνουν συστηματικά διακρίσεις εναντίον τους.

Το Νοέμβριο το σώμα των ενόρκων στο Φέργκιουσον αρνήθηκε να παραπέμψει σε δίκη τον Ουίλσον για να ξεσπάσει κύμα οργής και νύχτες χάους, καθώς και μαζικές διαδηλώσεις ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δολοφονία που έφερε ξανά με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το φυλετικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ακολούθως ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος πέθανε άοπλος από τις σφαίρες του Ντέρεν Ουίλσον -που ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι «ένοιωσε σαν πεντάχρονο που αντιστέκεται στον Χαλκ Χόγκαν».

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις «που θα δικαιολογούσαν την άσκηση διώξεων» εναντίον του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του νεαρού μαύρου.

Η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν εξέφρασε την απογοήτευσή της διότι «ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του», όμως παράλληλα ανέφερε ότι ένοιωσε ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι «η αστυνομία του Φέργκιουσον θα λογοδοτήσει για την πρακτική των διακρίσεων».

«Ο θάνατος του γιου μας δεν θα είναι μάταιος, αν υπάρξουν αλλαγές, όχι μόνο στο Φέργκιουσον αλλά και σε όλη τη χώρα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο Ουίλσον, «καθώς δεν έδρασε με εγκληματική πρόθεση, δεν μπορεί να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι παραβίασε» τον νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα, κατέληξε η έρευνα.

Ωστόσο, δεύτερη έρευνα για τις πρακτικές της αστυνομίας στην πόλη μετά το φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν κατηγορεί τις αρχές ότι εφάρμοσαν πολιτική διακρίσεων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα.

Παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε ότι το Φέργκιουσον είναι «μια βαθιά διχασμένη κοινότητα, όπου η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης και η εχθρότητα χαρακτηρίζουν συχνά τις σχέσεις αστυνομίας και κατοίκων».

Στην έκθεση των 105 σελίδων για τις πρακτικές της αστυνομίας επισημαίνεται ότι το 67% του πληθυσμού του Φέργκιουσον είναι μαύροι. Παρόλα αυτά από το 2012 ως το 2014, το 84% των αυτοκινήτων που σταμάτησε η αστυνομία είχαν μαύρο οδηγό. Επίσης το 90% των ανθρώπων στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα, το 93% όσων συνελήφθησαν, το 95% των κατηγορούμενων για πλημμελήματα και το 94% των κατηγορούμενων για αντίσταση κατά της αρχής ήταν μαύροι.

Παράλληλα είναι δύο φορές πιο πιθανό να διενεργηθεί σωματικός έλεγχος σε μαύρους απ’ ό,τι σε λευκούς στη διάρκεια ελέγχων για τροχαίες παραβάσεις.

Στην έκθεση επικρίνεται και το δικαστικό σύστημα του Φέργκιουσον, καθώς επισημαίνεται ότι τα δικαστήρια «στρέφονται κυρίως εναντίον των πιο αδύναμων πολιτών», κυρίως των πιο φτωχών, συχνά αφροαμερικανών.

Η έκθεση βασίστηκε σε εκατοντάδες συνεντεύξεις, ενώ για να συνταχθεί εξετάστηκαν περίπου 35.000 σελίδες αστυνομικών αναφορών και άλλων εγγράφων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, που ζητεί από τις αρχές της πόλης να λάβουν άμεσα μέτρα, προτείνει μια σειρά 26 συστάσεων για να σταματήσουν αυτές οι αντισυνταγματικές πρακτικές.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης υπήρξανε νέες εκκλήσεις προς τον διοικητή της αστυνομίας του Φέργκιουσον και την ηγεσία της πόλης να παραιτηθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024