Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O Ελληνοβρετανός που πέθανε πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος

O Ελληνοβρετανός που πέθανε πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος

Πρώην μέλος των Βρετανών Πεζοναυτών, βρετανός υπήκοος αλλά γεννημένος από ελληνίδα μητέρα, ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ έχασε τη ζωή του πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πρώην μέλος των Βρετανών Πεζοναυτών, βρετανός υπήκοος αλλά γεννημένος από ελληνίδα μητέρα, ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ έχασε τη ζωή του πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Είναι ο πρώτος βρετανός και ο δεύτερος Δυτικός που χάνει τη ζωή του μαχόμενος με τις κουρδικές δυνάμεις μετά το θάνατο ενός Αυστραλού την περασμένη εβδομάδα.

Οργισμένος από τις φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους, ο 25χρονος Σκάρφιλντ ή «Κώστας» για τους στενούς του φίλους, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στον Ελληνικό και στον Βρετανικό Στρατό, πήρε τη μεγάλη απόφαση να ενταχθεί στις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) στο Κουρδιστάν, πριν από λίγους μήνες. Φίλοι και συμμαχητές του κάνουν λόγο για έναν «πειθαρχημένο πολεμιστή».

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με τα ονόματα άλλων κούρδων μαχητών που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε στη συνέχεια πως «γνωρίζει την είδηση για τον θάνατο ενός βρετανού πολίτη στη Συρία».

«Καθώς δεν έχουμε καμία διπλωματική αντιπροσώπευση στη Συρία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιώσουμε ανακοινώσεις για νεκρούς ή τραυματίες και οι επιλογές μας για να στηρίξουμε τους βρετανούς πολίτες στην περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένες», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Συντετριμμένοι επιβεβαιώνουμε τον θάνατο του γιου μας Κωνσταντίνου Έρικ Σκάρφιλντ στη Συρία, όπου πήγε για να στηρίξει τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Η φλόγα του μπορεί να έσβησε γρήγορα, όμως έλαμψε με αγάπη, θάρρος, πίστη και τιμή και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτόν», ανακοίνωσαν στη συνέχεια οι γονείς του μέσω του Φόρεϊν Όφις.

Σύμφωνα με τις YPG, ο Σκάρφιλντ σκοτώθηκε τη Δευτέρα, στην επαρχία Χασάκα, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Φίλοι του Σκάρφιλντ, τους οποίους έκανε σε μία παλαιότερη προσπάθεια να γίνει ηθοποιός προτού αποφασίσει να γίνει πεζοναύτης, στρατιώτες, αλλά και γείτονες, όλοι έχουν να πουν έναν συγκινητικό λόγο για έναν υπέροχο χαρακτήρα.

«Μίλησα με τον πατέρα του πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Ρώτησα για τον Κώστα γιατί τον συμπαθούσα πολύ. Ήξερα τον Κώστα και τα τρία αδέλφια του από όταν ήταν παιδιά. Εκείνος ήθελε να γίνει ηθοποιός και είχε πάει σε κολέγιο του Νότιγχαμ», είπε στον Guardian η συνταξιούχος γειτόνισσα της οικογένειας Μέρι Χέμινγκς. Σύμφωνα με την Χέμινγκς, ο Σκάρφιλντ άλλαξε πολύ γρήγορα προσανατολισμό. Στα 21 του εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών.

Η Χέμινγκς δεν γνώριζε ότι ο νεαρός Σκάρφιλντ είχε πάει στη Συρία. Δεν έπεσε από τα σύννεφα όμως όταν το έμαθε. «Ήταν ένας ευσυνείδητος νέος, φιλικός, όμορφος, με τον αέρα του σταρ» εξηγεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024