Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Και εν ενεργεία πολιτικοί στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras

Βραζιλία: Και εν ενεργεία πολιτικοί στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras

Σε ευρύτερη φάση περνά η έρευνα των βραζιλιανικών αρχών για το σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras, εμπλέκοντας πλέον ακόμη και εν ενεργεία πολιτικούς: Η γενική εισαγγελία της Βραζιλίας κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει έρευνα σε βάρος 54 προσώπων, αρκετοί εκ των οποίων είναι υψηλόβαθμοι πολιτικοί.

Η εισαγγελία της Βραζιλίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει έρευνα σε βάρος 54 προσώπων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία εκλεγμένοι πολιτικοί, για να προσδιορίσει αν εμπλέκονται σε δίκτυο διαφθοράς, η αποκάλυψη του οποίου συγκλονίζει την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, τη μεγαλύτερη της χώρας.

«Υπάρχουν 28 αιτήματα να αρχίσει έρευνα, τα οποία εμπλέκουν 54 πρόσωπα» δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος της εισαγγελίας.

Η εισαγγελία είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα 54 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχαιραν κοινοβουλευτικής ασυλίας, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε πως αυτό δεν ισχύει για ορισμένα εξ αυτών, τα οποία ωστόσο συνδέονται με εκλεγμένους εν ενεργεία πολιτικούς.

Τα ονόματα των προσώπων που θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, αν το Ανώτατο Δικαστήριο το εγκρίνει, δεν έχουν αποκαλυφθεί, όμως ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανό, ο οποίος κατέθεσε το αίτημα, ζήτησε την άρση του ανακριτικού απορρήτου.

Η αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία «Lava Jato» (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και περίπου δέκα χρόνια από τις κύριες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας –η οποία είναι η πρώτη οικονομία της λατινικής Αμερικής και η έβδομη του πλανήτη– σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Η εισαγγελία υπολογίζει στο στάδιο αυτό σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες από την Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια.

Ένα μέρος των δωροδοκιών αυτών είχαν δοθεί, σύμφωνα με την έρευνα, στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς και σε πολλούς αιρετούς αξιωματούχους ή κόμματα του κοινοβουλευτικού συνασπισμού της, οι ταυτότητες των οποίων καλύπτονται προς το παρόν από το ανακριτικό απόρρητο. Οι δωροδοκίες αυτές κυμαίνονταν από 1% ως 3% των συμβολαίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024