Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νεμτσόφ πίστευε πως ο Πούτιν «είναι χειρότερος κι από τους Σοβιετικούς»

Ο Νεμτσόφ πίστευε πως ο Πούτιν «είναι χειρότερος κι από τους Σοβιετικούς»

Μόλις πέντε ημέρες πριν από τη δολοφονία του ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε συναντηθεί στη Μόσχα με τη δημοσιογράφο των Financial Times Κάθριν Χιλ προκειμένου να της παραχωρήσει συνέντευξη. Οπως αποδείχθηκε, εκείνη η συνέντευξη ήταν από τις τελευταίες του. Και από εκείνο το βήμα είχε δηλώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος, του οποίου ήταν σφοδρότατος πολέμιος, είναι ένας βαθύτατα αμοραλιστής πολιτικός, ένας «Λεβιάθιαν» που ακολουθεί κατά γράμμα τις προπαγανδιστικές μεθόδους του Γκέμπελς.

Μόλις πέντε ημέρες πριν από τη δολοφονία του ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε συναντηθεί στη Μόσχα με τη δημοσιογράφο των Financial Times Κάθριν Χιλ προκειμένου να της παραχωρήσει συνέντευξη. Οπως αποδείχθηκε, εκείνη η συνέντευξη ήταν από τις τελευταίες του, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Και από εκείνο το βήμα είχε δηλώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος, του οποίου ήταν σφοδρότατος πολέμιος, είναι ένας βαθύτατα αμοραλιστής πολιτικός, ένας «Λεβιάθιαν» που ακολουθεί κατά γράμμα τις προπαγανδιστικές μεθόδους του Γκέμπελς.

«Ο Πούτιν είναι πολύ επικίνδυνος. Είναι πιο επικίνδυνος ακόμη και σε σύγκριση με τους Σοβιετικούς. Στη Σοβιετική Ενωση υπήρχε τουλάχιστον ένα σύστημα και οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο Πολιτμπιρό. Οι αποφάσεις για τους πολέμους ή τις δολοφονίες δεν λαμβάνονταν μόνο από τον Μπρέζνιεφ ή μόνο από τον Αντρόποφ. Αυτό συμβαίνει μόνο σήμερα» είχε υποστηρίξει.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Νεμτσόφ, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του ρώσου προέδρου είναι πλούσιοι αλλά και αδύναμοι. Ο ίδιος ο πρόεδρος σήμερα είναι πανίσχυρος. Για τον Νεμτσόφ, ωστόσο, οι ρώσοι πολίτες θα αντιλαμβάνονταν κάποια στιγμή, σε ένα ή σε δύο χρόνια, ότι ο Πούτιν είναι ταυτισμένος με την οικονομική κρίση και τον πόλεμο.

Η αντίδραση, σημείωνε, θα εμφανιστεί στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες. «Αυτό θα συμβεί επειδή θα καταλάβουν ότι ο Πούτιν πρόδωσε τον στρατό. Κοιτάξτε, ο στρατός πολεμάει στην Ουκρανία, αλλά εκείνος το αρνείται. Εχει απώλειες και εκείνος δεν κάνει τίποτε για να τον βοηθήσει. Αυτή η στάση θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στις τάξεις του. Και έπειτα είναι η επιχειρηματική τάξη. Οταν δουν ότι η δημοτικότητά του αρχίζει να πέφτει, τότε θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν εμάς» προέβλεπε.

«Ο Νεμτσόφ ήθελε μία ευρωπαϊκή Ρωσία»

«Γράφω με δάκρυα στα μάτια. Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην καρδιά της Μόσχας, ήταν φίλος μου. Αλλά αυτό που μετράει περισσότερο τώρα είναι ότι ήταν φίλος της Ρωσίας, ένας πραγματικός και αφοσιωμένος φίλος ο οποίος δεν φοβόταν. Ενας προστάτης της, αν προτιμάτε. Υπερασπιζόταν τη Ρωσία από την επώδυνη ολίσθησή της προς τον αυταρχισμό, την απομόνωση, την άβυσσο, την τρέλα. Δεν αμφέβαλλε ποτέ, ούτε για μία στιγμή, ότι η Ρωσία μπορούσε ακόμη να σωθεί και να οδηγηθεί μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Βίκτορ Γεροφέγεφ, έναν από τους πιο διακεκριμένους αντιφρονούντες συγγραφείς της σύγχρονης Ρωσίας, το ανατρεπτικό έργο του οποίου ανάγεται στη σοβιετική εποχή.
Σε κείμενό του στην ιταλική Reppublica, ο Γεροφέγεφ υποστηρίζει ότι ο φίλος του και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δολοφονήθηκε από το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και το οποίο μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία έχει γίνει ανυπόφορο. «Ενα κλίμα έντονου μίσους για όσους έχουν διαφορετική άποψη για την πολιτική, για εκείνους που δεν εξυψώνουν τον ρώσο πρόεδρο και την ιδεολογία του για έναν «Ρωσικό Κόσμο» δίχως σύνορα» σημειώνει ο Γεροφέγεφ.
Ο ρώσος συγγραφέας, ο οποίος το 1979 διαγράφηκε από την Ενωση Σοβιετικών Συγγραφέων λόγω της συμμετοχής του στην έκδοση της «ιδεολογικώς ύποπτης» ανθολογίας «Μητρόπολη», θεωρεί πως η δολοφονία του Νεμτσόφ αποτελεί ένα σημείο καμπής στην πολιτική ιστορία της Ρωσίας καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα από την ηθική και ψυχολογική εξόντωση των ηγετών της αντιπολίτευσης στη φυσική εξόντωσή τους.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης όλοι όσοι σκέφτονταν διαφορετικά από την εκάστοτε εξουσία κατέληγαν στο περιθώριο «χάρη στα δικαστήρια και στις φυλακές», ενώ σήμερα απλά δολοφονούνται, όπως συνέβαινε στα χρόνια του Στάλιν. «Αναμενόμενα, όλοι εδώ σκεφτήκαμε τις ομοιότητες με τη δολοφονία του Κίροφ, το 1934, η οποία σηματοδότησε την αρχή του Μεγάλου Τρόμου του Στάλιν».

Οσον αφορά τον δολοφόνο του Νεμτσόφ, ο Γεροφέγεφ υποστηρίζει ότι θα τον σκοτώσουν, αν δεν τον έχουν ήδη βγάλει από τη μέση, και οι έρευνες δύσκολα θα οδηγήσουν σε εκείνους που διέταξαν την εκτέλεσή του γιατί δεν έδωσαν εντολή για μια απλή πολιτική δολοφονία αλλά για «μια πολιτική παράσταση, μια προειδοποίηση προς όλους τους αντιφρονούντες».

«Πού πηγαίνει σήμεραη Ρωσία του Κρεμλίνου;» αναρωτιέται ο Γεροφέγιεφ. «Δύσκολα θα αναγνωρίσει τα λάθη της και θα τρέξει να συμφιλιωθεί με την Ουκρανία, με την Ευρώπη, με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Η επίσημη Ρωσία θα επαναλαμβάνει ασταμάτητα ότι δεν έχει καμία ενοχή, ότι ο θάνατος του Νεμτσόφ δεν την ωφελεί, ότι ο Νεμτσόφ ήταν ένας κοινός πολίτης με τον οποίο η εξουσία δεν είχε τίποτα να μοιραστεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024