Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κασπάροφ: Μετά το φόνο Νεμτσόφ, εξανεμίζονται οι ελπίδες ειρηνικής μετάβασης

Κασπάροφ: Μετά το φόνο Νεμτσόφ, εξανεμίζονται οι ελπίδες ειρηνικής μετάβασης

Ως μήνυμα προς την αντιπολίτευση και σημάδι πως οι ελπίδες για «ειρηνική πολιτική μετάβαση» στη Ρωσία εξανεμίζονται βλέπει ο Γκάρι Κασπάροφ τη δολοφονία Νεμτσόφ. «Τι είδους στρατηγική μπορεί να έχει ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης όταν κινδυνεύει να σκοτωθεί» ρώτησε χαρακτηριστικά. «Αποτρόπαιο έγκλημα» χαρακτήρισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τη δολοφονία του Νεμτσόφ.

Με την δολοφονία του επικριτή του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ εξανεμίστηκαν οι όποιες ελπίδες για μία ειρηνική πολιτική μετάβαση στη Ρωσία, δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Γκάρι Κασπάροφ, ο ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

Ο Κασπάροφ, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, περιέγραψε μία απαισιόδοξη εικόνα της ρωσικής αντιπολίτευσης μετά την δολοφονία του Νεμτσόφ αργά το βράδυ της Παρασκευής σε απόσταση λίγων μέτρων από το Κρεμλίνο.

«Ο Μπόρις ήλπιζε, μάταια όπως φάνηκε, να δει κάποια μορφή ειρηνικής μετάβασης σε μια ομαλή, πολιτισμένη δημοκρατική κυβέρνηση» δήλωσε στο Reuters ο Κασπάροφ, περιγράφοντάς τον ως έναν από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές της ειρηνικής πολιτικής έκφρασης στη Ρωσία.

«Δεν βλέπω καμία ελπίδα μετάβασης σήμερα για τη Ρωσία από την βάρβαρη δικτατορία του Πούτιν σε κάτι που θα είναι έστω όσο ήπιο ήταν αυτό που είχαμε πριν από μία δεκαετία» είπε ο ίδιος προβλέποντας ότι για να υπάρξει αλλαγή θα χρειαζόταν μία βίαιη, μαζική εξέγερση.

Ο Κασπάροφ συμφώνησε με τους υποστηρικτές του Νεμτσόφ που υποψιάζονται ότι πίσω από την δολοφονία του βρίσκονται οι ρωσικές αρχές οι οποίες επέλεξαν έτσι να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τους πολέμιους του Πούτιν.

«Είναι ένα μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται σε αντιπολιτευτικές δραστηριότητες ότι όλα είναι πιθανά. Δεν πρόκειται να χάσουμε τον χρόνο μας με την δίωξή σας…προσποιούμενοι ότι σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Απλώς θα σας εξοντώσουμε» είπε ο Κασπάροφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σωματοφύλακες στις ΗΠΑ και ότι δεν αισθάνεται ότι απειλείται η ζωή του όσο βρίσκεται εκτός Ρωσίας. Είπε ακόμη ότι δεν θα επιστρέψει στη Μόσχα, ούτε για να παραστεί στην αυριανή κηδεία του Νεμτσόφ.

«Δεν αγοράζω εισιτήρια χωρίς επιστροφή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν έχει κάποια πολιτικά σχέδια, απάντησε κυνικά: «Δεν έχω καμία στρατηγική. Δεν πρόκειται για παρτίδα σκάκι. Στο σκάκι υπάρχουν κανόνες».

Σύμφωνα με τον Κασπάροφ, οι πολιτικοί ακτιβιστές στη Ρωσία έχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, πολλώ δε μάλλον ανάπτυξης μίας πολιτικής στρατηγικής. «Τι είδους στρατηγική μπορεί να υπάρξει αν κινδυνεύεις να σκοτωθείς;» είπε.

Λαβρόφ: Αποτρόπαιο έγκλημα

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα μιλώντας στο κύριο φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πως ο φόνος του επικριτή του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένα «αποτρόπαιο έγκλημα» και πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείται της έρευνας που διεξάγεται για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Λαβρόφ μίλησε στο φόρουμ στη Γενεύη λίγο πριν από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και αφού οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Σλοβακίας είχαν εκφράσει ανησυχία για το φόνο που έγινε την Παρασκευή στη Μόσχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024