Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αμφιλεγόμενη επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ αρχίζει

Η αμφιλεγόμενη επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ αρχίζει

Χαρακτηρίζοντας το ταξίδι του «καθοριστικής έως και ιστορικής σημασίας αποστολή» αναχώρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για την Ουάσινγκτον, έτοιμος να επιχειρηματολογήσει υπέρ των καταστροφικών συνεπειών ενδεχόμενης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την Τρίτη -μόλις δύο εβδομάδες πριν τις ισραηλινές εκλογές- ο Νετανιάχου ανεβαίνει στο βήμα του Κογκρέσου για την αμφιλεγόμενη ομιλία, η οποία έχει καταστεί το... κερασάκι στην τούρτα της πικρής σχέσης του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Χαρακτηρίζοντας το ταξίδι του «καθοριστικής έως και ιστορικής σημασίας αποστολή» αναχώρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από το Τελ Αβίβ για την Ουάσινγκτον, έτοιμος να επιχειρηματολογήσει υπέρ των καταστροφικών συνεπειών ενδεχόμενης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την Τρίτη -μόλις δύο εβδομάδες πριν τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές- ο Νετανιάχου ανεβαίνει στο βήμα του Κογκρέσου για την αμφιλεγόμενη ομιλία κατόπιν πρόσκλησης των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει καταστεί το… κερασάκι στην τούρτα της πικρής σχέσης του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρόσκληση προς τον Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου ήλθε στα τέλη Ιανουαρίου από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ (Ρεπουμπλικανός, Οχάιο) χωρίς πρότερη συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο και ακριβώς την επομένη της προειδοποίησης Ομπάμα κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Ο ίδιος ο Τζον Μπένερ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε ενημερώσει στον Λευκό Οίκο για τη σχεδιαζόμενη πρόσκληση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αλλά ούτε και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επικοινώνησε με την κυβέρνηση Ομπάμα πριν και αφότου την αποδέχθηκε.

Η άγνοια για την πρόσκληση και ο χειρισμός της επικείμενης επίσκεψης προκάλεσαν την οργή του Λευκού Οίκου, ο οποίος και αποσαφήνισε πως ουδεμία συνάντηση θα υπάρξει μεταξύ των Μπαράκ Ομπάμα και Μπενιαμίν Νετανιάχου -επικαλούμενος επισήμως την «μακρά πρακτική» της αποφυγής συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται προ των πυλών της κάλπης.

Η κίνηση των Ρεπουμπλικανών να καλέσουν τον Νετανιάχου να μιλήσει για το Ιράν στο Κογκρέσο έχει εξοργίσει τους Δημοκρατικούς, ορισμένοι εκ των οποίων νοιώθουν αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ του Ομπάμα και της επιθυμίας τους να μην προσβάλλουν το Ισραήλ, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσινγκτον.

Αρκετοί Δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραστούν στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ομιλία έρχεται εν μέσω κρίσιμης φάσης στη διαπραγμάτευση της Ομάδας των 5+1 με την Τεχεράνη, με ζητούμενο της Δύσης μία συμφωνία-πλαίσιο έως τα τέλη Μαρτίου, η οποία θα απομακρύνει τις ανησυχίες ότι το Ιράν κινείται προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων, γεγονός το οποίο παγίως η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει.

«Νοιώθω βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια όλων των ανθρώπων του Ισραήλ. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να καταστήσω το μέλλον μας ασφαλές» είπε ο Νετανιάχου πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Ουάσινγκτον. Και χαρακτήρισε το ταξίδι του «αποφασιστικής έως και ιστορικής σημασίας αποστολή».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωνε πως ελπίζει ότι δεν θα μετατραπεί σε «πολιτικό παιχνίδι» η ομιλία Κέρι στο Κογκρέσο, στην οποία θα προειδοποιήσει για πολλοστή φορά ενάντια στη σύναψη συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ δικαιούνται «το πλεονέκτημα της αμφιβολίας» για να διαπιστώσουν εάν μπορεί να επιτευχθεί με το Ιράν μία συμφωνία που θα αποτρέπει την όποια ανάγκη στρατιωτικής δράσης προς ανάσχεση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

Πάντως, ο Κέρι ανέφερε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «ευπρόσδεκτος να μιλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς».

Την ίδια στιγμή, και ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν εν πτήσει προς την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία και το οποίο θα επιτρέπει στο Κογκρέσο να έχει λόγο σε οποιαδήποτε συμφωνία συνάψουν το Ιράν και οι «Έξι».

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024