Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Νοτιοκορεάτες που απήχθησαν από την Πιονγκγιάνγκ για να γυρίζουν ταινίες

Οι Νοτιοκορεάτες που απήχθησαν από την Πιονγκγιάνγκ για να γυρίζουν ταινίες

Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας. Τη δεκαετία του 1970 ένας γνωστός νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης και μία ηθοποιός απήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ από τη Βόρειο Κορέα και εξαναγκάστηκαν να γυρίζουν ταινίες για τον πρώην ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας. Τη δεκαετία του 1970 ένας γνωστός νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης και μία ηθοποιός απήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ από τη Βόρειο Κορέα και εξαναγκάστηκαν να γυρίζουν ταινίες για τον πρώην ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Γνωστός κινηματογραφόφιλος, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την απαγωγή των Σιν Σανγκ-οκ και Τσανγκ Σον-Χούι. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ αγαπούσε τις ταινίες του Χόλιγουντ (κυρίως την πρώτη ταινία Ράμπο, τις ταινίες της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και του Τζέιμς Μποντ).

Πριν από τον θάνατο του πατέρα του, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ υπήρξε υπεύθυνος για την κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας, αναφέρει το BBC σε αφιέρωμά του.

Οι βορειοκορεάτες διπλωμάτες σε χώρες της Δύσης ήταν επιφορτισμένοι με το να του εξασφαλίζουν όλες τις τελευταίες ταινίες του Χόλιγουντ.

Εκείνος είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες: Ήθελε η Βόρειος Κορέα να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα και να κερδίζει βραβεία σε γνωστά Φεστιβάλ. Ήθελε κινηματογραφική δόξα. Και καθώς δεν μπορούσε να τη βρει εντός βορειοκορεατικού εδάφους, αποφάσισε να την «κλέψει».

Έτσι, αντιγράφοντας σχεδόν ένα σενάριο Τζέιμς Μποντ που τόσο αγαπούσε, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ σχεδίασε την απαγωγή του πιο διάσημου κινηματογραφικού ζευγαριού της Βορείου Κορέας.

Πρώτη απήχθη η ηθοποιός Τσανγκ Σον-Χούι. Το 1977 η καριέρα της βρισκόταν σε πτώση και είχε χωρίσει από τον σύζυγό της, Σιν Σανγκ-οκ. Όταν ένας υποτιθέμενος επιχειρηματίας από το Χονγκ – Κονγκ την προσέγγισε, δελεάζοντάς την με πάρα πολλά χρήματα, εκείνη δέχθηκε να τον συναντήσει, ελπίζοντας σε μία αναβίωση της καριέρας της.

Σύμφωνα με το βιβλίο A Kim Jong-il Production (Μια παραγωγή του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, την ώρα που πήγαινε στη συνάντηση, το αυτοκίνητο που τη μετέφερε σταμάτησε και βορειοκορεάτες πράκτορες την άρπαξαν και τη νάρκωσαν.

Όταν ξύπνησε, η Τσανγκ Σον-Χούι βρισκόταν σε ένα πλοίο. Από πάνω της, ένα τεράστιο πορτρέτο του τότε ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Οκτώ ημέρες αργότερα ξύπνησε σε μία πολυτελή βίλα που φρουρείτο συνεχώς.

Όταν ο πρώην σύζυγός της δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της, αποφάσισε να ψάξει να τη βρει. Πήγε στο Χονγκ Κονγκ όπου και αυτός έπεσε θύμα απαγωγής.

Ο Σιν Σανγκ-οκ αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις βορειοκορεατικές αρχές. Πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή, έως ότου υποχώρησε και αφέθηκε ελεύθερος. Τότε συνάντησε ξανά και την πρώην σύζυγό του.

Μαζί γύρισαν αρκετές ταινίες για λογαριασμό του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ.

Πολλοί, βέβαια, αμφισβητούν την αφήγηση των δύο κινηματογραφιστών και εκτιμούν ότι όταν είδαν τις καριέρες τους να βρίσκονται σε πτώση, αποφάσισαν να φύγουν για τη Βόρειο Κορέα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου A Kim Jong-il Production, Πολ Φίσερ, θεωρεί ότι όντως ο Σιν Σανγκ-οκ και η Τσανγκ Σον-Χούι αντιστάθηκαν αρχικά και ότι στη συνέχεια συνεργάστηκαν -απρόθυμα- με την Πιονγκγιάνγκ.

Μάλιστα, ο σκηνοθέτης θεωρούσε ότι ο Κιμ Γιόνγκ-Ιλ ήταν ένας έμπειρος παραγωγός με μεγάλες κινηματογραφικές γνώσεις.

Μία από τις ταινίες που γύρισαν, θεωρείται τουλάχιστον καλτ: πρόκειται για τη σοσιαλιστική περιπέτεια τεράτων Pulgasari, όπου ένα τέρας συμμαχεί με τους χωρικούς και τα βάζει με τον ιδιοκτήτη μιας έκτασης γης.

Οκτώ χρόνια μετά, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, ο Σιν Σανγκ-οκ και η Τσανγκ Σον-Χούι πήγαν στη Βιέννη και εκεί αναζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η Πιονγκγιάνγκ επέμεινε ότι οι κινηματογραφιστές είχαν πάει μόνοι τους στη Βόρειο Κορέα.

Οι ίδιοι, παρ’ όλο που επέμεναν ότι είχαν απαχθεί, συνήθιζαν να ζητούν συγγνώμη από τον Κιμ Γιόνγκ-Ιλ επειδή τον «εξαπάτησαν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024