Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπανγκλαντές: Σφαγίασαν με ματσέτα άθεο Αμερικανό μπλόγκερ

Μπανγκλαντές: Σφαγίασαν με ματσέτα άθεο Αμερικανό μπλόγκερ

Ο αμερικανός μπλόγκερ με καταγωγή από το Μπανγκλαντές Αβίτζι Ρόι, άθεος και ένθερμος υποστηρικτής του κοσμικού κράτους, σφαγιάστηκε με ματσέτες από δύο αγνώστους σε δρόμο της Ντάκα. Η σύζυγός του τραυματίστηκε επίσης σοβαρά στην επίθεση. Ο μπλόγκερ είχε δεχθεί επανειλημμένως απειλές από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν κατά της φρικτής δολοφονίας.

Ο αμερικανός μπλόγκερ με καταγωγή από το Μπανγκλαντές Αβίτζι Ρόι, άθεος και ένθερμος υποστηρικτής του κοσμικού κράτους, σφαγιάστηκε με ματσέτες από δύο αγνώστους σε δρόμο της Ντάκα καθώς επέστρεφε με την σύζυγό του, η οποία επίσης τραυματίστηκε σοβαρά, από έκθεση βιβλίου. Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν κατά της φρικτής δολοφονίας.

Ο γνωστός μπλόγκερ είχε δεχθεί επανειλημμένως απειλές από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές.

Το σώμα του Αβίτζιτ Ρόι, δημιουργού του μπλογκ Mukto-Mona (ελεύθερη σκέψη) και ένθερμου υποστηρικτή του κοσμικού κράτους σε μία χώρα 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, βρέθηκε βουτηγμένο στο αίμα.

«Πέθανε κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο» ανακοίνωσε η αστυνομία αναφέροντας επίσης πως η σύζυγός του τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση.

Ουδείς έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής, αλλά η αστυνομία ανέφερε ότι ερευνά τοπική ισλαμιστική ομάδα που εξήρε τη φρικτή δολοφονία.

Η πρόσβαση στο μπλογκ του Αβίτζι Ρόι ήταν αδύνατη την Παρασκευή.

Το ζευγάρι επέστρεφε με ποδήλατο από έκθεση βιβλίου όταν δέχθηκε την επίθεση των δύο αγνώστων, οι οποίοι τους έσυραν στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησαν με ματσέτες.

Ο πατέρας του μπλόγκερ, ο οποίος είχε αμερικανική υπηκοότητα, εξήγησε ότι ο γιος του είχε δεχθεί πολλές απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ισλαμιστές οργισμένους από τα κείμενά του.

«Ήταν ένας ουμανιστής υπέρμαχος του κοσμικού κράτους που είχε γράψει περί τα δέκα βιβλία», το πιο γνωστό από τα οποία είχε τίτλο ‘Ο Ιός της Πίστης’, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη δολοφονία του καταδίκασαν η αμερικανική ένωση για την προώθηση της ελευθερίας της σκέψης Center for Inquiry, καθώς και λογοτεχνικοί κύκλοι.

«Ο δρ Ρόι ήταν ένας αληθινός σύμμαχος, ένας θαρραλέος και ευφραδής υπερασπιστής του ορθού λόγου, της επιστήμης, της ελευθερίας της έκφρασης σε μία χώρα όπου οι αξίες αυτές αποτελούν στόχο βάναυσων επιθέσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Center for Inquiry.

Ο Ιμράν Χ.Σάρκερ, πρόεδρος της Ένωσης των Μπλόγκερ του Μπανγκλαντές, καταδίκασε την «σκανδαλώδη» επίθεση. Καταγγέλλουμε με δριμύτητα αυτήν την επίθεση και εκφράζουμε τη έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια των συγγραφέων, δήλωσε.

Το 2013, ο άθεος μπλόγκερ Αχμέντ Ρατζίμπ Χαϊντέρ, δολοφονήθηκε επίσης με ματσέτα από άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στην συνέχεια, οι ισλαμιστικές οργανώσεις άρχισαν να επιτίθενται κατά άλλων ακτιβιστών μπλόγκερ, κατηγορώντας τους για βλασφημία και ζητώντας την εκτέλεσή τους.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα συνέλαβε τους μπλόγκερ, μπλόκαρε την πρόσβαση σε ορισμένες από τις ιστοσελίδες τους, ενισχύοντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024