Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκη μοι έννεπε μούσα πολύτροπον: Γερμανική ψήφος για την Ελλάδα

Βαρουφάκη μοι έννεπε μούσα πολύτροπον: Γερμανική ψήφος για την Ελλάδα

Στην ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή επί της ελληνικής επέκτασης στρέφεται το βλέμμα του γερμανικού Τύπου το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ όμως των αναφορών για διαφωνίες ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των σεναρίων για τρίτο μνημόνιο. Η υπερψήφιση, «απρόθυμα» μεν αλλά με ισχυρή πλειοψηφία θεωρείται εκτίμηση, όμως στα σχόλια και τις αναλύσεις οι επιφυλάξεις είναι διάχυτες. Πάντως, θυμίζοντας τον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, το Spiegel χαρακτήριζει... «άνδρα πολύτροπον» τον Γ.Βαρουφάκη για την έκβαση της συμφωνίας στο Eurogroup.

Στην ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή επί της ελληνικής επέκτασης στρέφεται το βλέμμα του γερμανικού Τύπου το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ όμως των αναφορών για διαφωνίες ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των σεναρίων για τρίτο μνημόνιο.

Η υπερψήφιση, «απρόθυμα» μεν από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά με ισχυρή πλειοψηφία (ίσως ακόμη και από την Linke), θεωρείται ασφαλής εκτίμηση, όμως στα σχόλια και τις αναλύσεις είναι διάχυτες οι επιφυλάξεις.

Πάντως, θυμίζοντας με τον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, το Spiegel χαρακτήριζει… «άνδρα πολύτροπον» τον Γ.Βαρουφάκη για την έκβαση της συμφωνίας στο Eurogroup.

Στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκινά η συζήτηση στην Μπούντεσταγκ για την γερμανική συνεισφορά στην ελληνική επέκταση. Ο Β.Σόιμπλε αναμένεται, όπως όλες τις τελευταίες ημέρες, να υπογραμμίζει πως η κίνηση συνοδεύεται υπό την αυστηρή προϋπόθεση τήρησης των δεσμεύσεων και την ανάγκη σταθερότητας στην Ευρωζώνη ώστε να κάμψει την απροθυμία κυρίως των κεντροδεξιών βουλευτών -που κοιτάζουν ανήσυχα το ρεύμα που έχει το ευρωσκεπτικιστικό AfD.

Όπως όλα δείχνουν, λίγο παραπάνω από 20 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν -ανταρσία όμως που θα είναι εκ του ασφαλούς, καθώς η μεγάλη πλειονότητα του στρατοπέδου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) και σύσσωμη η ομάδα των συμπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα υπερψηφίσουν. Επιπλέον, εκτός από τους Πράσινους (που μέχρι τώρα έχουν υπερψηφίσει τα ελληνικά πακέτα), δεν αποκλείεται αυτή τη φορά ακόμη και βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς (Linke) να πουν το «ναι».

Το κλίμα όμως κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι: Διαβάζοντας κανείς το πρωί το γερμανικό Τύπο, σχηματίζει την εντύπωση πως η απόφαση είναι κίνηση που δεν αίρει την αβεβαιότητα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρώτο της θέμα στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή ξεκινά μιλώντας «για έναν μεγάλο κίνδυνο από τη διαφαινόμενη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ: Να την παρεξηγήσουν οι Έλληνες».

«Η υπομονή και η αλληλεγγύη των Γερμανών με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, σε κείμενο με τίτλο «δεν είναι ανεξάντλητη», που σημειώνει πως όσο σπάνια για το Βερολίνο είναι η μεγάλη πλειοψηφία που φαίνεται ότι θα πάρει η ελληνική επέκταση, τόσο περίεργη είναι η διάδοση των αντιστάσεων σε αυτήν σε κάθε πολιτικό στρατόπεδο.

Οι γερμανοί βουλευτές, γράφει, «θα ψηφίσουν σφίγγοντας τα δόντια και τις γροθιές τους επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πνίξει στην απαρχή της κάθε ελπίδα πως η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο της βελτίωσης», λέγοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα «έχει καταφέρει μόνο να καταστρέψει την αξιοπιστία της στην ΕΕ αλλά και στο εσωτερικό».

Στο ερώτημα «εάν οι γερμανοί πολιτικοί τα έχουν χάσει που θέλουν να ρίξουν λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», η εφημερίδα απαντά πως το ζήτημα είναι η αποτροπή «του εφιάλτη της αποτυχίας του ευρώ, που δεν θα ήταν αποτυχία μόνο του ενιαίου νομίσματος αλλά συνολικά ενός μοναδικού εγχειρήματος», δηλαδή της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ένα Grexit, υποστηρίζει, θα είχε τίμημα και ρίσκο που δεν έχει σταματήσει να ανησυχεί τους πολιτικούς στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, το Spiegel αφιερώνει σε δύο διαφορετικής οπτικής σχόλια το πρωτοσέλιδό του -αμφότερα για την ψηφοφορία επί της Ελλάδας. Στο πρώτο, με τίτλο «Έξω από τα χρέη», ο συντάκτης γράφει πως η επέκταση θα ψηφιστεί «και μάλλον το καλοκαίρι θα έρθει νέο πακέτο». «Έτσι, η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζεται όπως τα τελευταία πέντε χρόνια και η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έστω κι αν είχε διαφορετικές προθέσεις» γράφει.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «ίσως θα άξιζε να εξετάζει κανείς εάν θα έπρεπε να γίνει κάτι άλλο» -και καταλήγει ότι αυτό θα ήταν «ένα κούρεμα, πράγμα πιο έντιμο». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην είναι πολύ διπλωματική, όμως οι Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν δίκιο: Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να σώζεται με νέα δάνεια, και χρειάζεται κούρεμα μαζί με την ευκαιρία να μπορέσει να επιβιώσει με τις δικές της οικονομικές δυνάμεις», γράφει.

Στο δεύτερο σχόλιο του περιοδικού παρουσιάζεται μία άλλη οπτική. «Νέα βοήθεια στην Ελλάδα: JA! JA! JA!» γράφει το δεύτερο σχόλιο (αναφορά στην εκστρατεία του «NEIN» της Bild). To άρθρο γράφει πως «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό «JA» στο ευρώ, στην Ευρώπη και στην κληρονομιά του Χέλμουτ Κολ».

Εκεί, ο αρθρογράφος θυμάται την αρχή της Οδύσσειας: «Andra moi ennepe, Mousa, polytropon, hos mala polla» γράφει, λέγοντας πως «είναι καλό και για τους Έλληνες και για εμάς που βγάζουν και σήμερα τέτοιους «άνδρες πολύτροπους», και ένας από αυτούς είναι ο Γ.Βαρουφάκης». «Από έναν τέτοιον κρέμεται το ευρωπαϊκό όραμα του Χέλμουτ Κολ» γράφει, λέγοντας πως ο έλληνας ΥΠΟΙΚ «πέρασε αρκετές θέσεις του: Ήθελε επέκταση, πήρε επέκταση, ήθελε να αποτινάξει το βάρος των μέτρων και ρώρα η Ελλάδα μπορεί να επεξεργαστεί έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται υπό όρους που μειώνουν την πίεση στους Έλληνες».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024