Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαίνεται ο «πόλεμος» για την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Μαίνεται ο «πόλεμος» για την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου θα συναντηθεί τελικά με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜαΚόνελ και ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζεται η διαμάχη για την ρεπουμπλικανικής έμπνευσης πρόσκληση προς Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου θα συναντηθεί τελικά με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜαΚόνελ και ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζεται η διαμάχη για την ρεπουμπλικανικής έμπνευσης πρόσκληση προς Νετανιάχου.

Η συνάντηση με τον ΜαΚόνελ και τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ ανακοινώνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής διένεξης για την ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι προσπαθούν να μετατρέψουν τη διμερή σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ σε κομματικό ζήτημα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσκάλεσαν τον Νετανιάχου να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου χωρίς να διαβουλευθούν με τους Δημοκρατικούς, ούτε με τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ αμφισβήτησε την εκτίμηση στελεχών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα ότι η επικείμενη ομιλία του Νετανιάχου, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα πλήξει σοβαρά τη διμερή σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ.

«Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου (σ.σ. η Σούζαν Ράις) λέει ότι είναι καταστροφικό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου. Δεν θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο με την άποψη αυτή» τόνισε ο Μπένερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μπένερ παραβίασε το πρωτόκολλο προσκαλώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μιλήσει στο Κογκρέσο χωρίς να ενημερώσει τον Λευκό Οίκο ή τους Δημοκρατικούς.

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι η τρίτη που εκφωνεί ενώπιον της ολομέλειας των δύο Σωμάτων. Ο μόνος άλλος ξένος ηγέτης που έχει μιλήσει τρεις φορές είναι ο Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθούν. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι είναι ανάρμοστο ένας ξένος ηγέτης να παρεμβαίνει στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, προειδοποίησε ότι η ομιλία του Νετανιάχου θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» επιδράσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ.

Ο Μπένερ εξέφρασε από τη δική του πλευρά τις αμφιβολίες του για τις διαπραγματεύσεις με το του Ιράν. «Κατά τη γνώμη μου, αυτό που είναι καταστροφικό είναι η επίτευξη μιας κακής συμφωνίας η οποία θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αυτό είναι καταστροφικό» είπε.

Ο Μπένερ δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό για τον αμερικανικό λαό να ακούσει τι έχει να πει ο Νετανιάχου σχετικά με τις «σοβαρές απειλές» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

«Για αυτό το λόγο έρχεται ο πρωθυπουργός και χαίρομαι διότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, θα είναι εκεί» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024