Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσική εφημερίδα παρουσιάζει «σχέδιο Κριμαίας» που είχε φτάσει στον Πούτιν

Ρωσική εφημερίδα παρουσιάζει «σχέδιο Κριμαίας» που είχε φτάσει στον Πούτιν

Ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο που υποστηρίζει ότι είχε φτάσει στο γραφείο του Κρεμλίνου με «σενάριο δράσης» για την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από έναν χρόνο. Η τακτική που περιγράφεται στο έγγραφο, που φέρεται να είχε συνταχθεί από επιχειρηματία που σήμερα συνεργάζεται με τους φιλορώσους στην Ουκρανία, έχει εκ των υστέρων αρκετές ομοιότητες με τις εξελίξεις. Το Κρεμλίνο απορρίπτει ως «ανοησίες» το δημοσίευμα.

Ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο που υποστηρίζει ότι είχε φτάσει στο γραφείο του Κρεμλίνου με «σενάριο δράσης» για την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από έναν χρόνο.

Η τακτική που περιγράφεται στο έγγραφο, που φέρεται να είχε συνταχθεί από επιχειρηματία που σήμερα συνεργάζεται με τους φιλορώσους στην Ουκρανία, έχει εκ των υστέρων αρκετές ομοιότητες με τις εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πέσκοφ, απέρριψε ως «ανοησίες της εφημερίδας» το δημοσίευμα.

Το κείμενο δημοσιεύει η ρωσική ανεξάρτητη Νοβάια Γκαζέτα (εδώ, στα ρωσικά). Η εφημερίδα κατονομάζει τον Κονσταντίν Μαλοφέιεφ ως υπεύθυνο για την σύνταξη του κειμένου, το γραφείο Τύπου του οποίου ωστόσο το αρνείται κατηγορηματικά και διαμηνύει πως ο Μαλοφέιεφ προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας.

Το κείμενο φέρεται να έφτασε στο Κρεμλίνο μεταξύ 4 και 12 Φεβρουαρίου του 2014, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη διαφαινόμενη πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την ουκρανική προεδρία. Το κείμενο ήταν ανεπίσημο και είχε φτάσει σε απλό αρχείο Word, και η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του.

Πρόκειται, τονίζει η εφημερίδα, για μία από τις πολλές προτάσεις που είχαν φτάσει στο γραφείο του Πούτιν, αλλά υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Έναν χρόνο μετά, δεν μπορούν να κρυφτούν οι ομοιότητες με όσα ακολούθησαν».

Σε γενικές γραμμές, η τακτική που προτείνεται βήμα-βήμα είναι η «υποστήριξη» δράσεων σε περιοχές της Ουκρανίας που θα αντιδράσουν απέναντι σε στροφή του Κιέβου μακριά από τη Μόσχα -με πρώτη την Κριμαία- με διενέργεια δημοψηφίσματος που θα δώσουν νομιμοποίηση στην απομάκρυνσή τους από την Ουκρανία και αυτόνομης προσέγγισης στη Ρωσία, μέσω ομοσπονδιοποίησης. Ειδικά για την Κριμαία, ως εκπεφρασμένος στόχος αναφέρεται η ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το κείμενο περιγράφει και την «επικοινωνιακή διαχείριση» που πρέπει να συνοδεύει αυτή τη δράση, στη βάση της αντίθεσης της «χούντας του Κιέβου» και τη βούληση των πληθυσμών στις ουκρανικές περιοχές «να μην είναι όμηροι του Κιέβου». Παράλληλα με την δημιουργία συνθηκών που θα δώσουν αυτή την νομιμοποίηση, καλείται και η χάραξη «επικοινωνιακής στρατηγικής που θα επικεντρώνεται στο ότι οι ρωσικές κινήσεις θα έχουν χαρακτήρα αντίδρασης στις εξελίξεις».

Ανάλογος τρόπος δράσης προτείνεται και για άλλες ανατολικές περιφέρειες στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται πως το βάρος δίνεται στο Χάρκοβο και όχι στο Ντονέτσκ ή το Λουγκάνσκ -πράγμα ωστόσο που αποκλίνει από τα όσα μεσολάβησαν.

Το κείμενο παρουσιάζει εξαιρετικά αρνητικά τον Γιανουκόβιτς (και μάλιστα σε μία περίοδο που η Μόσχα τον υποστήριζε), βλέπει πίσω από τις διαδηλώσεις στο Κίεβο «το χέρι της Δύσης» και υποχρέωση της Ρωσίας να «αναχαιτίσει τις γεωπολιτικές μεθοδεύσεις της Ευρώπης που στοχεύουν στην υπονόμευση της ουκρανικής κρατικής κυριαρχίας».

Στόχος είναι τα οικονομικά ρωσικά συμφέροντα και κυρίως η διαδρομή των αγωγών φυσικού αερίου. Ως επιπλέον κέρδη για τη Μόσχα αναφέρονται τα οφέλη από τον έλεγχο του «ουκρανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος» αλλά και «το ρεύμα σλάβων μεταναστών που θα αντισταθμίσει το νυν ρεύμα από την κεντρική Ασία».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως από το κείμενο λείπουν οι αναφορές περί ιστορικής σημασίας της Κριμαίας για τη ρωσική ταυτότητα, «των ρωσόφωνων αδελφών [στην ανατολική Ουκρανία] που κινδυνεύουν» ή των ρωσικών ριζών του Ντονμπάς -ρητορική που σήμερα κυριαρχεί στη Ρωσία.

Αυτό η εφημερίδα το ερμηνεύει όχι μόνο ως σημάδι της καθαρά πραγματιστικής σκοπιάς του κειμένου αλλά και ως απόδειξη ότι πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για μία ρητορική που αναπτύχθηκε στη συνέχεια ως μέρος μίας επικοινωνιακής εκστρατείας περίπου σαν αυτή που προτείνεται στο υποτιθέμενο σενάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024