Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισόβια για τον δολοφόνο του πραγματικού «American Sniper»

Ισόβια για τον δολοφόνο του πραγματικού «American Sniper»

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην πεζοναύτης Έντι Ρέι Ρουθ για το θανάσιμο πυροβολισμό του Τεξανού Κρις Κάιλ, του πεζοναύτη που τιμάται ως τοπικός ήρωας και η ζωή του οποίου είναι το θέμα της ταινίας American Sniper. Το δικαστήριο επέλεξε να μην επιβάλει τη θανατική ποινή, ενώ η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζητούσε την απαλλαγή του επειδή ο Ρουθ δεν είχε σώας τας φρένας.

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην πεζοναύτης Έντι Ρέι Ρουθ για το θανάσιμο πυροβολισμό του Τεξανού Κρις Κάιλ, του πεζοναύτη που τιμάται ως τοπικός ήρωας και η ζωή του οποίου είναι το θέμα της ταινίας American Sniper.

Το δικαστήριο επέλεξε να μην επιβάλει τη θανατική ποινή, ενώ η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζητούσε την απαλλαγή του επειδή ο Ρουθ δεν έχει σώας τας φρένας. Μαζί με τον Κάιλ, είχε δολοφονηθεί και ο φίλος του Τσαντ Λίντλεφιλντ.

Η αυτοβιογραφία του Κάιλ, του αμερικανού ακροβολιστή που έχει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα πλήγματα από οποιονδήποτε άλλον στις δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, θεωρείται μεν αμφιλεγόμενη αλλά ο ίδιος τιμάται ως τοπικός ήρωας στο Τέξας και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, το Στέφενβιλ.

Το σώμα των ενόρκων έκρινε ένοχο τον 27χρονο κατηγορούμενο, αφότου ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ανέφερε ότι, ο Έντι Ρέι Ρουθ ενήργησε ψυχρά και σκόπιμα στήνοντας φονική ενέδρα στον Κρις Κάιλ τον Φεβρουάριο του 2013 σε μια περιοχή 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Φορτ Γουόρθ.

Μετά την απόφαση των ενόρκων, το δικαστήριο επέβαλε την Τρίτη την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον κατηγορούμενο.

Η δολοφονία ενός «αμερικανού ήρωα»

Το Φεβρουάριο του 2013, ο Ρουθ είχε στήσει ενέδρα στον Κρις Κάιλ και τον Τσαντ Λίτλφελντ που είχαν πάει για σκοποβολή σε πεδίο βολής νότια του Φορτ Γουόρθ. Το δικαστήριο αποδέχθηκε ως αποδεδειγμένο πως ο Ρουθ πλησιάσε από πίσω τα δύο θύματα αφού περίμενε πρώτα να χρησιμοποίησουν όλα τους τα πυρομαχικά.

Συνολικά, ο Ρουθ έριξε 12 με 13 σφαίρες ενώ οι Κάιλ και Λίτλφελντ δεν είχαν τον χρόνο να αντιδράσουν.

Η υπεράσπισή του είχε ζητήσει την απαλλαγή του λέγοντας πως έπασχε από διπολική διαταραχή, είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικά ιδρύματα και έδρασε πιστεύοντας πως η ζωή του απειλείτο. Η εισαγγελία αντιθέτως έκρινε πως η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη, και με τέτοιο τρόπο ώστε να προετοιμάσει και την δικαστική του απαλλαγή.

Ο Ρουθ, που κρατούσε σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, δεν κατέθεσε. Η χήρα του Κάιλ ήταν παρούσα στο δικαστήριο και είχε βγει από την αίθουσα χτυπώντας την πόρτα την ώρα που η υπεράσπιση παρουσίαζε τη θέση της.

Ο Κρις Κάιλ, μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, είχε γίνει τοπικός ήρωας και διοργάνωνε συνεδρίες με άλλους βετεράνους που αντιμετώπιζαν προβλήματα και εκδρομές για σκοποβολή. Την ημέρα της δολοφονίας του, είχε πάει ο ίδιος τον Ρουθ στο πεδίο βολής που τελικά βρήκε το θάνατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024